Bursa de Valori Bucuresti a iregistrat o evolutie usor ascendenta. Astfel, indicele BET care urmareste evolutia celor mai lichide zece societati cotate la Categoria I a crescut cu 3,82%, ajungind la 513,41 puncte, i timp ce indicele BET-C care monitorizeaza evolutia tuturor titlurilor cotate la BVB cu exceptia SIF-urilor a crescut cu 0,47%, pina la 507,55 puncte. in saptamina analizata au fost consemnate mai multe tranzactii deal – tranzactii cu o valoare minima de 500 milioane lei. Astfel, i data de 12 octombrie actiunile Alro Slatina au facut obiectul a doua tranzactii deal cu un total de 800.000 de actiuni la pretul de 18.500 lei pe actiune. Alro Slatina a iregistrat un pret de ichidere de 17.900 lei, mentinindu-se la acelasi nivel comparativ cu saptamina precedenta. intr-o alta tranzactie deal au fost transferate 2,8% din actiunile Arctic Gaesti la pretul de 700 lei pe actiune. Pretul de ichidere al actiunilor Arctic Gaesti a fost de 710 lei, i crestere cu 1,4% fata de saptamina precedenta. De asemenea, un pachet de circa 1,6 milioane actiuni Navol Oltenita a facut obiectul unei tranzactii deal la pretul de 540 lei pe actiune. Compania Lauranne Shipping B.V. a fost raportata ca actionar semnificativ al firmei Navol Oltenita, cu 10,17% din capitalul social. Navol Oltenita a iregistrat o scadere puternica de 15,5%, consemnind un pret de ichidere de 431 lei pe actiune. Pe piata regular, cele mai tranzactionate titluri au fost Terapia Cluj Napoca – acestea au crescut cu 4,9% pe o baza saptaminala, iregistrind un pret de ichidere de 1.500 lei pe actiune – si Banca Transilvania, care s-a apreciat cu 2,2%, avind un pret de ichidere de 2.300 lei pe actiune. in ceea ce priveste evolutia celor cinci societati de investitii, cu exceptia SIF Transilvania care a scazut cu 3,6% pe o baza saptaminala, celelalte patru SIF-uri au consemnat cresteri cuprinse itre 1,9% si 5%.
Oferta de cumparare pentru actiunile producatorului de aparatura si echipamente electrice Electroaparataj Bucuresti, lansata de fondul de investitii Lindsell Enterprises Limited din Cipru, s-a icheiat i data de 28 septembrie. Prin aceasta oferta s-a urmarit obtinerea, impreuna cu un alt fond de investitii, apartinind aceleiasi familii de fonduri ca si Lindsell Enterprises Limited din Cipru, si anume Broadhurst Investment Ltd, a pachetului de control, planurile ofertantului vizind implicarea i managementul societatii, prin intermediul membrilor Consiliului de Administratie, i vederea cresterii valorii societatii Electroaparataj si a eficientizarii ei. Din pachetul vizat, de 16,68% din capitalul social al Electroaparataj, Lindsell Enterprises Limited a reusit acumularea a doar 7,47% din actiunile aflate i circulatie ale societatii tinta. La data lansarii ofertei, Broadhurst Investment Ltd detinea 31,19% din capitalul societatii. Pretul oferit pentru o actiune a fost egal cu valoarea nominala a actiunii de 1.000 lei. in urma ichiderii ofertei publice de cumparare, actionarii semnificativi ai societatii Electroaparataj sunt: Broadhurst Investment Limited si Lindsell Enterprises Limited cu 40,79% din capitalul social, Romanian Investment Company Cipru cu 19,83% si Bank of Bermuda Guernsey Island cu 12,87%.
in prima jumatate a anului curent, Electroaparataj a obtinut o cifra de afaceri de 145 miliarde lei, i crestere i termeni nominali cu 11,68% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Veniturile totale ale societatii au isumat 179,5 miliarde lei, majorindu-se cu 18,5% fata de primul semestru din 1999. in aceeasi perioada, cheltuielile totale au crescut cu circa 22%, ajungind la 152,8 miliarde lei. Profitul net, i valoare de 21,2 miliarde lei, a crescut cu circa 29% fata de perioada similara a anului 1999. Conform bugetului de venituri si cheltuieli, Electroaparataj si-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 320 miliarde lei, a unui profit net de circa 43 miliarde lei, precum si a unui volum de investitii de 45 miliarde lei.
Electroaparataj a iregistrat un pret de ichidere de 950 lei pe actiune i data de 12 octombrie, i crestere cu 10,47% fata de nivelul atins la sfirsitul lunii septembrie.