«Cu aproape 20 de ani în urmă, când am demarat această afacere, principala activitate era distribuția de echipamente electrice de medie și joasă tensiune, fiind reprezentanți în România ai firmei germane de profil, Peters & Thieding. Puțin mai târziu, între cele două firme, Electro Sistem și Peters & Thieding, a avut loc un transfer de tehnologie care viza reperele de bază necesare fabricării în sistem modular a unui post de transformare compact prefabricat. Practic, noi am preluat un proces de fabricație modern al unui produs complex, de înaltă calitate.», povestește Ștefan Blasko.

 „Sigur, într-o primă fază, am achiziționat toate subansamblele, însă, treptat, ne-am familiarizat cu aceste componente, am intrat în intimitatea lor și am asimilat și dezvoltat noi tehnologii de fabricare care ne-au permis să proiectăm individual și să producem posturi de transformare compacte, tablouri (celule) electrice de medie tensiune, tablouri electrice de joasă tensiune, precum și echipamente pentru linii electrice aeriene. Încă de la început, ne-am plasat și am rămas pe un segment nișă de piață, fiind capabili să furnizăm soluții individuale, complete și flexibile pentru întreg sistemul de comandă și distribuție a electricității.“

ESTO, marca de fabricație Electro Sistem, reprezintă, astăzi, recunoașterea de drept și de fapt a cunoștințelor și expertizei încorporate în produsele și procesele de fabricație Electro Sistem.

„An de an, partenerii noștri, din țară și din străinătate, sunt invitați să viziteze secțiile de producție Electro Sistem. Este cel mai bun prilej de a se familiariza cu produsele noastre și cu tehnologiile de care dispunem. Mai mult, de-a lungul timpului, fabricile, secțiile și atelierele le-am gândit, adaptat și tehnologizat, astfel încât procesul de producție să fie optim și să ne asigure creșterea competitivității pe piața specifică firmei noastre. Deținem mașini de prelucare a metalelor cu comandă numerică  (mașini de debitare cu laser, mașini de ștanțat, ghilotine și prese de îndoit, prese hidraulice), echipamente pentru prelucrări mecanice prin așchiere (centre de frezare și strunjire, cuptoare tratamente termice, mașini de rectificat suprafețe), instalații de protecție a suprafețelor (vopsire în câmp electrostatic, zincare electrolitică, stanare), turnătorie de neferoase, mașini de injectare mase plastice etc. Toate acestea ne permit abordarea unei game foarte variate de piese/componente și a unei producții cu caracter flexibil. Numai în anul 2013, am fabricat și livrat peste 600 posturi de transformare, în cele mai diverse configurații și pentru cele mai variate aplicații, atât în țară cât și în străinătate (Ungaria, Slovacia, Germania, Anglia, alte state EMEA).“ spune Ștefan Blasko, director general Electro Sistem.

„Unul dintre avantajele care ne detașează de concurență și ne certifică standardele constă în probele foarte exigente la care sunt supuse produsele noastre. Probele individuale (de rutină) le efectuăm pentru întreg ansamblul produsului și nu doar pentru componente, așa cum practică majoritatea firmelor românești de profil, iar probele-tip pentru toate produsele noi sunt efectuate în laboratoare atestate internațional, precum IPH Berlin sau laboratoarele Siemens din Frankfurt. Sigur, ne lăudam cu faptul că putem realiza produse inovative care vin să rezolve și să implementeze soluții la diverse probleme specifice domeniului nostru. Noi reușim să facem ceea ce alții nu fac. Pe de altă parte, departamentul nostru de testare și cercetare optimizează în permanență produsele existente, astfel încât acestea să fie în pas cu modelele și cerințele actuale ale pieței.“ afirmă Ștefan Blasko.

Există o afinitate a firmei pentru rigoare, calitate și seriozitate, ceea ce e valabil și pentru resursa umană.

„În Romania, nu este ușor să găsești oameni disciplinați și deschiși în a-și modela gândirea spre inovație. Tocmai de aceea suntem mândri de echipa Electro Sistem. Am ajuns la nivelul la care valorile și principiile firmei coincid sau se apropie de cele ale angajaților, iar aceștia se simt valoroși și performează la standarde înalte.

Mai mult, echipamentele și tehnologiile de care dispunem ne obligă la specializări permanente, în țară și în străinătate, în firmă și în fabricile și laboratoarele partenerilor noștri.“

Dintotdeauna am apreciat că tehnologia determină avantajul competițional al liderilor de piață, reprezentând o parte integrantă și necesară a procesului de dezvoltare eficientă atât a unei companii, cât și a unei industrii. Ștefan Blasko, directorul general, Electro Sistem