Cernerea va separa seminţele de grâu, a afirmat duminică un oficial de la Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres. Acesta a adăugat că o navă cu grâu din Franţa, care conţinea de asemenea seminţe de mac, încă este verificată. 

Egiptul, cel mai mare cumpărător mondial de grâu, a provocat îngrijorări în rândul traderilor în ultimele săptămâni după ce a refuzat intrarea în tară a două nave cu grâu pe motiv că conţin seminţe de mac. Una din aceste nave, care a fost oprită luna trecută, transporta 63.000 de tone de grâu din România, de la firma Cerealcom Dolj. 

Luna aceasta, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a informat că a ajuns la concluzia că seminţele de mac prezente în grâul provenit din România şi din Franţa nu sunt dăunătoare, adăugând că grâul va fi cernut. "Potrivit unui raport semnat de preşedintele Autorităţii pentru carantină, seminţele de mac găsite în grâul din România nu sunt de tipul celor din care se produce opium. În consecinţă procedura care va fi urmată este cernerea", a declarat vice-presedintele GASC, Ahmed Youssef. 

Acest dosar este similar cu disputa de anul trecut când traderii au boicotat licitaţiile organizate de GASC după introducere a unor cerinţe conform cărora grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În cele din urmă, autorităţile egiptene au renunţat la aceste cerinţe. 

GASC ar urma să cumpere aproximativ şapte milioane de tone de grâu în anul fiscal care a început în luna iunie 2017 pentru a putea asigura materia primă necesară unui program de pâine subvenţionată de care depind zeci de milioane de egipteni.