În timp ce Turcia continuă operaţiunile transfrontaliere, forţele armate turce participă la manevre militare în Marea Mediterană şi Marea Egee, transmiţând mesajul „Suntem pregătiţi în orice clipă”. În timp ce procesul la care participă Turcia, pe diverse fronturi, continuă cu succes, atrag atenţia confruntările de la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, scrie publicația turcă Akșam

 Succesele Turciei au deranjat actorii globali

Conform ştirii din Yeni Şafak, colonelul în rezervă şi specialistul în securitate, Ünal Atabay, a făcut declaraţii importante în legătură cu acest subiect şi a subliniat că eficacitatea şi succesele Turciei în teatrele de operaţiuni, mai ales din Siria, Irak şi Libia, au deranjat actorii globali. 

„Generează noi crize pentru a lărgi frontul împotriva Turciei” – a spus Atabey şi a continuat: „Forţele armate turce au capacitatea de a lupta pe numeroase fronturi. Actorii externi care doresc acest lucru, se înşală. Dacă se va solicita sprijin pentru Azerbaidjan, Turcia va fi pregătită să îl ofere”. 

 „Vor să extindă fronturile în care Turcia este prezentă”

Atabey a atras atenţia asupra sincronizării ultimei provocări a Armeniei: „Nagorno-Karabah are un statut juridic. Confruntările aveau loc la frontieră, într-un mod în care s-ar încălca armistiţiul, dar se înregistrează în Tovuz, o regiune independentă de Nagorno-Karabah. Aceasta este o regiune care are o importanţă strategică. Această regiune este traversată de conducte de petrol şi de gaze naturale şi căi ferate. Ar putea fi oare o mutare a Armeniei prin care să forţeze Azerbaidjanul să recunoască independenţa Nagorno Karabah? Trebuie să ne gândim la acest lucru. În al doilea rând, poate fi şi o strategie pentru a deschide un alt spaţiu în care Turcia să se angajeze, în afara Libiei şi Siriei. Şi astfel Turcia să-şi extindă operaţiunile.”