Efecte secundare grave după vaccinare? Mai degrabă un cerb carpatin!

Iniţiativa Romanian Business Leaders, preluată şi de oficialităţi

Pagina oficială RO Vaccinare, administrată de către CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), a preluat, miercuri, o iniţiativă a Romanian Business Leaders (RBL), care are drept scop informarea corectă a românilor cu privire la vaccinarea anti-COVID.

În fotografia postată se poate vedea un frumos exemplar de cerb carpatin, alături de mesajul “E mai probabil să te întâlneşti cu un cerb carpatin în drum spre vaccinare, decât să ai vreun efect secundar grav”.

“Dr. Vasi Rădulescu, dr. Gindrovel Dumitra și dr. Mihail Pautov prezintă mai multe informații de interes, pe înțelesul tuturor, în cadrul inițiativei Romanian Business Leaders”, se mai arată în postarea RO Vaccinare, care oferă şi un link către site-ul campaniei RBL.

Acolo, găsim o serie de informaţii utile şi păreri avizate pe subiecte ce au legătură cu vaccinarea.

Nu știm efectele pe termen lung ale vaccinului

“Adevărat, nu le știm. Dar până acum, în istorie, niciun vaccin nu a avut efecte pe termen lung. Niciunul din peste 20 de vaccinuri pe care le facem cu toții în copilărie nu are și nu a avut niciun efect advers pe termen lung.  De fapt, efectele adverse severe ale vaccinului sunt extrem de rare și se întâmplă maxim în primele 4-8 săptămâni de după vaccinare.

Odată formată imunitatea și menținerea unei stări bune a sănătății, este improbabil din punct de vedere biologic să ascundem în noi ceva necunoscut și nevăzut care să se manifeste în următorii ani. În schimb, deja știm de efectele devastatoare, pe termen lung, ale trecerii prin boala Covid19: Long-covid, probleme de concentrare și memorie, amețeli, risc mare de demență timpurie, risc mare de infarct miocardic acut la persoane cu patologii asociate, etc.”, spune dr. Mihail Pautov, medic specialist, chirurgie generală.

Cât de reale sunt riscurile vaccinării anti-COVID?

“Orice manevră medicală și orice substanță folosită în scop terapeutic prezintă anumite riscuri sau efecte adverse. Important este ca efectele adverse să fie studiate, raportate ca atare, iar ele să fie net inferioare beneficiilor.

În cazul vaccinurilor se parcurg etape minuțioase în dezvoltarea și studierea lor, timp în care se notează efectele adverse și se raportează, transparent. Aceste efecte pot fi frecvente, rare sau excepționale. E bine să înțelegem că efectele adverse cele mai frecvente sunt cele locale, de tip durere, umflătură, parestezii (furnicături), apoi efectele nedorite scad drastic în apariție, putând fi de tip durere de cap, slăbiciune, febră – acestea sunt autolimitate și reprezintă de fapt semne că vaccinul stimulează imunitatea și începe producția de anticorpi.

Apoi vin efectele adverse rarisime, de câteva cazuri la un milion de persoane vaccinate, cum ar fi apariția de cheaguri de sânge. Nu uităm ideea de bază: beneficiile depășesc cu mult riscurile și vaccinurile actuale au profiluri de siguranță excelente, fiind totodată eficiente. Au circulat și încă mai circulă o serie de informații false despre aceste vaccinuri și e bine să o spunem clar: vaccinurile ARNm nu schimbă ADN-ul, nu duc la mutații, nu au cum să dea reacții după ani de zile”, explică dr. Vasi Rădulescu, medic specialist medicină internă

Niciun deces asociat cu vaccinarea în România

“Imunitatea colectivă se poate obține prin trecerea prin boală sau prin vaccinare. În timp ce trecerea prin boală prezintă riscul dezvoltării unor forme severe și apariției complicațiilor sau decesului, imunitatea obținută prin vaccinare este lipsită de riscuri semnificative. Cu alte cuvinte, imunitatea colectivă obținută prin boală costă vieți, ceea ce reprezintă un preț prea mare, de neacceptat.

De exemplu, până astăzi 26.07.2021, în România au fost confirmate 1,082,376 cazuri care s-au soldat cu 34,270 ceea ce reprezintă 3.17% din total. Numărul de persoane vaccinate este de 4,800,333 fără ca vreun deces să fie asociat cu vaccinarea”, precizează dr. Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Sursa foto: Facebook