Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian – AINS – frecvent utilizat pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii. AINS-urile sunt considerate printre cele mai frecvent folosite clase de medicamente din lume.

Utilizarea antiinflamatoarelor poate fi benefică, deoarece limitează producția unor substanțe inflamatorii sau care provoacă durere.

Puteți să vă puneți organismul în pericol

Cu toate acestea, utilizarea lor în exces poate face mult mai mult rău decât bine.

„Persoanele implicate în activitatea fizică, fie sportivi, fie persoane cu ocupații fizice solicitante, se vor baza pe ibuprofen sau alte AINS pentru a ameliora durerile și de a permite funcționarea continuă”, spune dr. Linder, de la Mercy Medical Center din Baltimore.

Dacă urmați dozele recomandate, totul ar trebui să fie în regulă. Dar dacă vă bazați prea mult pe ibuprofen, s-ar putea să vă puneți organismul în pericol.

Când îl luați prea des, puteți să vă treziți cu probleme de stomac. Mai ales ulcere, care pot provoca dureri abdominale grave. În cel mai rău caz, există și pericolul de sângerare internă.

Complicații cardiace și hipertensiune arterială

Utilizarea pe termen lung și excesivă a ibuprofenului poate duce, de asemenea, la complicații cardiace și la hipertensiune arterială.

Cele mai frecvente efecte secundare includ arsuri la stomac, greaţă, vărsături, dureri de stomac, constipație și diaree.

De asemenea, o echipă de cercetători din Suedia a descoperit că forța musculară a fost afectată de dozele ridicate de ibuprofen.

Sursă foto: Dreamstime