Deși oricine ia o pastilă de paracetamol atunci când are dureri de spate, de picioare, de cap sau dureri dentare, puține persoane știu că acest medicament poate provoca unele efecte nedorite, ce pot fi observate cu ușurință atunci când mergem la toaletă.

Un prim semnal de alarmă apare atunci când scaunul tău este sângeros sau de culoare neagră. De altfel, urina poate deveni sângerie sau tulbure. Un alt semn al consumului exagerat de paracetamol este o scădere bruscă a cantității de urină.  În plus, putem avea și urină închisă la culoare sau scaune de culoarea argilei.

Dacă vă confruntați cu aceste probleme, vă sfătuim să mergeți imediat la medicul de familie!

Nu luați paracetamol fără prescripție medicală!

La rândul său, medicul Vasi Rădulescu ne avertizează că banalul paracetamol poate cauza probleme serioase de sănătate, dacă nu este luat corespunzător.

El a explicat cât de periculoasă este, de fapt, cantitatea de paracetamol administrată de unii pacienți în încercarea de a se trata de anumite afecțuni, atrăgând atenția că „puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge”.

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen. Și medicii îl iubesc.

Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă pare-se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate”, a explicat medicul pe blogul său.

Pe lângă efectele secundare menționate anterior, vă informăm că paracetamolul poate avea și alte efecte asupra organismului nostru, precum:

  • colorație galbenă piele, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter);
  • pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară);
  • afte sau ulcere la nivelul gurii;
  • mâncărime (prurit);
  • greață, vărsături;
  • diaree, balonare;
  • spasme musculare;
  • insomnie;
  • alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie;

Dacă vreți să vedeți lista completă a reacțiilor adverse create de consumul excesiv de paracetamol, atunci consultați prospectul medical. Din fericire, paracetamolul provoacă rar efecte nedorite.