Inteligenţa artificială va necesita o cantitate tot mai mare de energie, iar sursele regenerabile vor trebui suplinite cu gaze naturale

Am putea avea parte de o creştere a cererii pentru gaze naturale. Totul are legătură cu inteligenţa artificială, care începe să fie tot mai prezentă în tehnologia de astăzi şi pe care multe companii gigant de pe piaţă pariază bani grei.

Potrivit unui raport de la CNBC, producătorii de gaze naturale prevăd o creştere semnificativă a cererii în următorul deceniu. Această prognoză este susținută de avansul tehnologiei în domeniul inteligenței artificiale, care conduce la o creștere a consumului de energie electrică.

Se estimează că această cerere suplimentară ar putea crea dificultăți pentru sursele regenerabile de energie să o satisfacă pe deplin.

În Statele Unite, după o perioadă de stagnare a cererii de electricitate timp de un deceniu, se prognozează că aceasta va crește cu până la 20% până în 2030, conform unei analize publicate în aprilie de către Wells Fargo, notează jurnaliştii CNBC.

Companiile din sectorul energetic iau măsuri rapide pentru a se asigura că pot satisface cererea crescută de energie, pe măsură ce dezvoltarea inteligenței artificiale se intersectează cu extinderea producției interne de semiconductori și baterii, alături de electrificarea flotei de vehicule a țării.

Centrele de date vor folosi 8% din totalul consumului de electricitate din SUA

Potrivit Wells Fargo, se estimează că doar centrele de date ale inteligenței artificiale vor adăuga aproximativ 323 de terawați-oră la cererea de energie electrică în SUA până în 2030.

Această cerere estimată generată exclusiv de inteligența artificială este de aproximativ șapte ori mai mare decât consumul anual actual de energie electrică al orașului New York, care este de 48 de terawați-oră.

Specialiştii de la Goldman Sachs estimează că până la sfârșitul deceniului, centrele de date vor absorbi aproximativ 8% din totalul consumului de energie electrică din SUA.

Această creștere a cererii energetice reprezintă o provocare semnificativă pentru gigantii tehnologici precum Amazon, Google, Microsoft și Meta.

Deși companiile din domeniul tehnologiei și-au asumat angajamentul de a alimenta centrele lor de date cu surse regenerabile de energie pentru a reduce emisiile de carbon, energia solară și cea eoliană pot fi insuficiente pentru a satisface cererea de energie electrică.

Acest lucru se datorează dependenței acestor surse de vremea variabilă, conform unei note din aprilie emise de firma de consultanță Rystad Energy.