Economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, susține că Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile cu aparatul public prin măsuri extrem de dure ale celor angajați la stat.

Lazea vorbește despre scăderea salariilor cu 20% și o zi liberă neplătită pentru bugetari.

Lovitură pentru toți bugetarii! Economistul-șef al BNR vorbește despre măsuri foarte dure

Astfel, oficialul BNR pune pe tapet două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă de la stat dar cu un preţ: toată lumea să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită.

”Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare.”, arată Valentin Lazea, analist economic şi economistul şef al BNR.

”Între ele sunt variante intermediare: să nu reducă cu atât de mult numărul, dar să reducă numărul, dar să reducă şi salariile cu mai puţin sau N variante intermediare.

Soluţia optimă pentru bugetari, dacă ar sta puţin să se gândească, ar fi ca reducându-se cu 20% salariile ar putea să păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere.”, a explicat economistul, potrivit Antena 3.

”Opinii personale, nu reprezintă poziţia oficială a BNR”

El a făcut referire la o propunere anterioară a sa:

”Deci, în continuare salarii mai mari şi să aibă o zi liberă pe săptămână şi toată lumea mi-a sărit în cap. Eu am zis, ziua în care nu se lucrează, nu este plătită şi aşa se face economia. Oamenii primesc compensaţia în timp liber.

Dacă lumea care mi-a sărit în cap, şi a fost enorm de multă lume care mi-a sărit în cap, ar fi stat să judece, ce este de preferat? Să îţi păstrezi locul de muncă şi să ai în continuare salariul mai mare faţă de mediul privat chiar după reducere? Sau să fii dat afară, cum e varianta cealaltă? Asta este. Eu mi-am făcut datoria. Fiecare cum îl duce capul.

Îmi exprim opinii personale, nu reprezintă poziţia oficială a Băncii Naţionale.” a precizat oficialul BNR.