Economia Rusiei se va contracta cu mai puţin de 2% în 2022

Deși economia Rusiei a fost afectată de sancţiunile economice impuse de statele occidentale, drept răspuns la războiul declanșat în Ucraina, consecinţele economice nu au fost atât de mari pe cât se credea inițial. Prim-viceprim-ministrul Rusiei, Andrei Belousov, a declarat luni că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea „cu puţin mai mult de 2%” în 2022, fiind urmată de o scădere de „nu mai mult de 1%” în 2023.

Potrivit ultimelor previziuni făcute la mijlocul acestei luni de către Ministerul Economiei de la Moscova, PIB-ul Rusiei se va contracta cu 4,2% în acest an. Anterior, însă, analiștii economici avertizau că va avea loc o scădere de peste 12% – fiind cea mai mare scădere economică din Rusia de la criza de la mijlocul anilor 1990, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice.

În ciuda sancţiunilor economice impuse de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii şi a multor companii străine care au decis să își oprească activitatea în Rusia, Guvernul de la Moscova nu a crezut că situaţia de pe piaţa muncii s-ar înrăutăţi, deşi există riscuri să se întâmple așa ceva, a explicat Andrei Belousov. În luna iunie a acestui an, rata şomajului din Rusia a fost de 3,9%, fiind cea mai scăzută rată a șomajului de când Serviciul de Statistică de la Moscova a început să publice cifra în 1992, potrivit bazei de date Eikon.

Inflația din Rusia va ajunge la 12-13% de la 17,8%

După ce inflația anuală a urcat la 17,8% în aprilie 2022 (maximumul din ultimii 20 de ani), atunci când rubla rusă s-a prăbuşit enorm, inflaţia anulă va scădea la 12-13%, a precizat Andrei Belousov.

De altfel, exporturile de non-mărfuri vor scădea anul acesta cu 17% deoarece Rusia a pierdut accesul la pieţele europene, a complet oficialul rus. Totuși, importurile de bunuri de larg consum s-au redresat datorită noilor rute comerciale şi importurilor paralele.

„Importurile sunt o problemă cheie, întrucât limitarea importurilor este unul dintre instrumentele, pârghiile întregii logici a sancţiunilor asupra ţării noastre”, a adăugat oficilul rus, în cadrul unei ședințe de guvern, relatează agenția de presă Reuters.

Rusia a inclus o gamă largă de produse de la producători auto străini, companii de tehnologie şi mărci de consum în schema de importuri paralele, menită să protejeze consumatorii ruși, după ce importurile regulate au scăzut. Totodată, importurile de investiţii au fost grav afectate de sancțiunile impuse de Occident, a adăugat Andrei Belousov, care anticipează o scădere de până la o cincime în acest an.

„Situaţia rămâne destul de dificilă din cauza atât restricţiilor la importul de echipamente de investiţii, cât şi a altor sancţiuni”, a afirmat prim-viceprim-ministrul Rusiei.

Potrivit spuselor sale, scăderea investiţiilor de capital va atinge nivelul maxim în trimestrul al patrulea din 2022 şi la începutul lui 2023.