Economia națională ar putea crește cu circa 3,6%, în medie, între anii 2025-2027

Cu cât va creşte economia națională? Investițiile finanțate din bani europeni ar urma să sprijine o creștere economică substanțială de aproximativ 3,6%, în medie, între anii 2025 și 2027, potrivit unui raport al S&P.

Similar cu toamna anului trecut, ratingul suveran și perspectiva stabilă au fost reconfirmate. Investițiile efectuate prin Politica de Coeziune și PNRR încep să-și arate efectele. Șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate. Totuși, mai este nevoie de muncă în ceea ce privește reformele.

„Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare – la asta mă refer, care ne sprijină potențialul de creștere economică. Investiții pentru care asigurăm confinanțări din bugetul național.

S&P mai evidențiază și faptul că șomajul rămâne aproape de minimele istorice înregistrate. La fel de adevărat este că la capitolul reforme încă mai avem de muncă”, a anunțat, luni seară, Marcel Boloș pe contul său de Facebook.

S&P reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Conform agenției de evaluare financiară S&P, ratingul datoriei guvernamentale a României este stabilit la BBB-/A3, atât pentru datoria pe termen lung, cât și pentru cea pe termen scurt în valută, menținând perspectiva stabilă.

Această decizie se datorează nivelului moderat al datoriei externe și interne ale României, precum și perspectivei favorabile de creștere economică pentru următorii doi ani. S&P estimează că angajamentele României în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene (UE) vor continua să sprijine reformele politice.

S&P a evidențiat rezistența pieței muncii din România, menționând că rata șomajului se situează printre cele mai reduse din istorie. Factorii care ar putea conduce la o îmbunătățire a ratingului sunt:

  • diminuarea deficitului fiscal;
  • reducerea datoriei publice ca procent din PIB;
  • îmbunătățirea structurii datoriei;
  • scăderea deficitelor externe.

În schimb, factorii care ar putea afecta negativ ratingul țării sau perspectiva sunt creșterea deficitelor guvernamentale și a nivelului datoriei publice ca procent din PIB peste estimările curente ale agenției.

„Pentru noi, este o recunoaştere a eforturilor constante de a gestiona datoria externã şi guvernamentalã într-un mod responsabil, în timp ce ne concentrãm aspura reformelor structurale pe care ni le-am asumat.

În acelaşi timp, este un semnal de încredere pentru investitori cã România rãmâne pe o traiectorie pozitivã de dezvoltare”, a transmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloş.