Emisii scăzute de CO2

Evitați călătoriile cu avionul sau automobilul personal pe distanțe foarte lungi. Alegi o destinație de vacanță națională si încercați pe cât posibil să vă deplasați cu trenul sau autocarul. Totodată, împachetați doar strictul necesar. Bagajele inutile încarcă automobilul, crescând consumul de consumbustibil.
O dată ajunși la destinație, axați-vă pe activități în natură. Uitați de mașină: folosiți mijloacele de transport în comun, bicicleta sau mergeți pe jos.

Cazare prietenoasă cu mediul

Practicați ecoturismul! Alegeți pensiunile mici ale localnicilor, care folosesc produse din gospodăria proprie în prepararea hranei, dar și surse regenerabile de încălzire a apei. De asemenea, tot mai multe hoteluri și-au implementat măsuri de reducerea a consumului electric, dar și de reciclare a deșeurilor produse. De asemenea, folosiți prosoapele pentru mai mult timp. Nu este necesar să optați pentru schimbarea zilnică a acestoră, sporind astfel consum de resurse.
Folosiți cât mai puțin aerul condiționat. Țineți ferestrele deschise în timpul  nopții, iar în timpul zilei păstrați jaluzele trase în camerele expuse la soare.

Think Global, Act Local

Alegeți produsele locale și organice din piață sau de la supermarket, în acest fel veți sprijini producătorii locali și veți contribui la reducerea emisiilor de CO2 aferente transportul pe distanțe lungi.
Asigurați-vă că meniul pentru care optați nu a fost pregătit cu specii care sunt supraexploatate sau pe cale de dispariţie. De asemenea, nu încurajați comerțul cu suveniruri realizate din specii amenințate.
Evitați ambalajele de unică folosință. Reduceți cantitatea de deșeuri de plastic prin refolosirea sticlelor și a pungilor de plastic.

Nu uitați ca înainte de a pleca de acasa, să scoateți din priză toată aparatura, care consumă energie electrică chiar și când se află în stand-by.

Acest material face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.