Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a fost prezent vineri la Alba Iulia, iar cu această ocazie, în cadrul unei conferințe de preaslăvit, el a vorbit și despre nivelul de salarizare de la fabricile de armament din Cugir.

Astfel, potrivit ministrului  nivelul de salarizare a crescut „corespunzător” la fabricile de armament din Cugir. Mai exact, el susține că în luna februarie, angajaţii au încetat lucrul timp de mai multe zile din cauza veniturilor foarte mici, astfel încât, un salariu mediu este de la 1 aprilie de „4.900 de lei brut”.

„Nivelul de salarizare a crescut corespunzător, bineînţeles în limitele legii bugetului care a fost adoptat, dar avem o creştere mai mare pentru categoria de personal cu salarii mici şi acest lucru se va regăsi în fluturaşul oamenilor începând cu data de 1 aprilie. (…). Cel puţin la Uzina Mecanică Cugir, în acest moment, salariul mediu, (…), dar vorbim de salarii de bază, fără alte sporuri, ajunge undeva la 4.900 de lei brutul”, a spus, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.

Ce salarii vor primi de acum acești angajați

Menționăm faptul că precizările acestuia au fost făcute în urma unei vizite la cele două fabrici de armament din Cugir – Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, unde în luna februarie a fost, potrivit acestuia, o „situaţie de criză”.

Ministrul susține că a existat un set de discuții cu echipa managerială, care au vizat investițiile, dar și fluxurile de producție. Totodată, s-a mai discutat și despre angajații din fabrică, dar și despre condițiile în care aceștia lucrează.

„După discuţiile pe care le-am avut cu echipa managerială, discutând despre investiţii, despre fluxurile de producţie, despre cum pot fi acele fluxuri de producţie îmbunătăţite, am avut o discuţie cu oamenii din fabrică, cu liderii de sindicat, o discuţie directă, aplicată, pentru a vedea ce trebuie să facem în perioada următoare pentru oameni şi pentru condiţiile lor de lucru şi, de asemenea, să explicăm care sunt paşii pe care ministerul Economiei îi face în asigurarea pachetelor investiţionale”, a spus Spătaru.

Ce nemulțumiri aveau angajații?

Referitor la pachetul salarial, ministrul susține că s-a decis o creștere a salariilor, atât pentru Uzina Mecanică, cât şi pentru Fabrica de Arme, care s-a încadrat în limite bugetare şi care a dus la o „reechilibrare” a nivelului de salarii între salariile mici şi salariile mari.

„Printr-un astfel de demers şi prin etapele următoare pe care vrem să le facem, vrem să aducem nivelul de salarizare la cele două fabrici, de fapt la fabricile din industria de apărare, la un nivel acceptabil, astfel încât să avem şi un grad de competitivitate.

Ei au înţeles faptul că nu vor putea deveni competitivi sau rămâne competitivi pe piaţă atâta timp cât nu vor avea parte de cercetare-dezvoltare şi nu vor veni cu produse noi, nu vor avea investiţii în echipamente şi în condiţiile de lucru ale oamenilor, astfel încât să poată să îşi reducă numărul de personal alocat pe fiecare proiect în parte şi să poată să rămână în piaţă”, a conchis Spătaru.

Proteste pe bandă rulantă în luna februarie

Menționăm faptul că în luna februarie au avut loc proteste pe bandă rulantă la cele două fabrici de armament. La acel moment, angajații erau revoltați de salariile foarte mici pe care le încasau.

Prostele au început chiar la o zi distanță după ce angajaţii au primit restul de plată, bani din care unii dintre ei puteau să acopere doar cheltuielile cu căldura şi electricitatea. Mulţi dintre ei au făcut publici atunci presei fluturaşii de salarii.

Spre exemplu, o femeie a arătat astfel că, după 20 de ani de muncă, a primit 500 de lei avans şi 1.258 de lei rest de plată.  De cealaltă parte, un alt bărbat a spus că după peste 40 de ani de lucru în fabrică la „produse speciale” a primit doar 1.600 de lei.