Joi, 6 ianuarie, Comisia Europeană a informat că 60.950 de tineri din Uniunea Europeană vor primi câte un permis de călătorie gratuit pentru a vizita continentul european cu trenul, conform ultimelor înscrieri pentru DiscoverEU.

Din acest total, 2.343 tineri norocoși sunt români.

Proiectul DiscoverEU. Descoperă frumuseţea Europei cu trenul

Candidaţii selecţionaţi vor avea ocazia de a călători prin țările membre UE singuri sau în grupuri de cinci persoane pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice. Aceștia vor putea beneficia de excursia cu trenul între martie 2022 și februarie 2023.

În conformitate cu Pactul verde european, tinerii norocoși vor călători majoritar cu trenul, însă vor exista câteva excepţii pentru a le putea permite şi persoanelor care locuiesc pe insule să participe la DiscoverEU.

„Sporirea mobilităţii tinerilor, pe care aceste 60.000 de permise de călătorie o reprezintă, le oferă tinerilor oportunităţi deosebite de a traversa aceste vremuri dificile. 2022 are un început în forţă. Acesta va fi anul tinerilor europeni”, a spus Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european.

Despre DiscoverEU

Perioada de înscrieri din octombrie 2021 a fost deschisă tuturor adolescenților europeni născuţi între 1 iulie 2001 şi 31 decembrie 2003.

Surprinzător a fost că s-au putut înscrie şi tinerii de 19 şi 20 de ani deoarece perioada lor de înscriere a fost amânată din cauza epidemiei provocată de coronavirus. Întrucât autoritățile europene nu știau exact cum va evolua pandemia, tuturor călătorilor li se vor oferi rezervări flexibile cu ajutorul unui nou permis mobil de călătorie.

În iunie 2018, Comisia Europeană a lansat iniţiativa DiscoverEU, după o propunere venită din partea Parlamentului European. Aceasta a fost integrată oficial în noul program Erasmus+ 2021-2027. Din iunie 2018, programul a finanţat 130.000 de permise de călătorie. Următoarea perioadă de înscrieri va avea loc în primăvara lui 2022, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, tinerii din România mai au un motiv de bucurie. Recent, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat ce se va întâmpla cu banii destinați burselor pentru elevi.

Ce se întâmplă cu bursele elevilor din România?

În altă ordine de idei, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit noi informații despre burselor de merit din 2022. Acesta a informat că bugetul actual pentru bursele elevilor este cu 400 de milioane de lei mai mare decât anul precedent. De asemenea, acesta a asigurat că toți banii alocați vor fi cheltuiți strict pentru copii și adolescenți.

„Toți banii alocați pentru burse vor fi cheltuiți pentru burse. Dacă va fi cazul, pe baza rezultatelor pe care le vom avea după primul semestru, exclusiv semestrul I din clasa a V-a și semestrul I din clasa a IX-a, pentru că toți ceilalți se bazează pe rezultatul din anul școlar anterior, dacă va fi cazul, vom revedea criteriile în așa fel încât tot bugetul obținut cu greu pentru bursele elevilor să fie cheltuit pentru bursele elevilor.

Reamintesc, bugetul de peste 1 miliard de lei pentru bursele de merit, de performanță, sociale și de studiu, reprezintă de patru ori mai mult decât bugetul anului 2020, când am avut 270 milioane de lei plătiți doar de primării. În 2021, am început cu un buget de 540 milioane de lei, pentru prima oară în istoria post-decembristă, plătiți de la bugetul de stat”, a spus acesta.