InterAgro a suplimentat cu 40 milioane de dolari capitalul social al Galaxy Tobacco, (fostă Societatea Naţională Tutunul Românesc – SNTR) majorându-şi astfel participaţia la producătorul de ţigarete de la sub 0,1% la 53,79%, potrivit unui anunţ al Galaxy Tobacco publicat în Monitorul Oficial şi preluat de Mediafax.

Anterior, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarii Galaxy Tobacco erau, înainte de majorare, firma CTS Tobacco, înregistrată în Insulele Virgine, care deţinea 53% din titluri, societatea italiană CTS (46,7%) şi InterAgro (0,095%). În urma majorării de capital, InterAgro a preluat 53,79% din acţiuni, în timp ce participaţiile CTS Tabacco Limited şi CTS SRL s-au redus la 24,59%, respectiv 21,6%.

A mai avut compania

Prin această majorare de capital omul de afaceri Ioan Niculae îşi oficializează poziţia de patron al Galaxy Tobacco. Nicolae a fost de fapt primul patron al fostei SNTR, după ce a câştigat, în anul 2000, prin firma sa InterAgro, licitaţia de privatizare a firmei de stat. Invocând însă o serie de nereguli, contracandidatul lui Niculae la privatizare a obţinut în instanţă anularea tranzacţiei. SNTR a ajuns din nou în ograda statului, dar, cum Ministerul Agriculturii nu i-a dat înapoi lui Niculae avansul plătit la privatizare, omul de afaceri a cerut executarea silită a statului şi a pus sechestru pe acţiunile SNTR.

În contul obligaţiilor neachitate faţă de el, Ministerul Agriculturii i-a dat 53% din acţiunile SNTR, cu obligaţia din partea omului de afaceri de a investi 40 de milioane de dolari. Autorităţile au considerat că omul de afaceri nu a investit banii, societatea a ajuns din nou la stat, urmând a fi vândută, unui consorţiu format din Galaxy Energy International Ltd. Insulele Virgine şi CTS Italia. Cu această ocazie, SNTR a fost şi scutită de la plata unei datorii bugetare de peste 5.000 de miliarde de lei vechi. Presa a relatat la acea vreme (2004) că tot Niculae este în spatele noului cumpărător.

Tranzacţie finalizată anul acesta

Abia în aprilie 2009, Interagro şi-a anunţat încă din luna aprilie intenţia de a majora capitalul social al producătorului de ţigarete Galaxy Tobacco,în contul obligaţiilor investiţionale asumate în contractul de stingere a datoriilor încheiat cu statul.