Restricţii lângă Bucureşti!

Focare de COVID chiar lângă Capitală! Decizie de ultimă oră a CJSU Ilfov

Sâmbătă, 18 septembrie, autorităţile au luat noi decizii în urma creşterii numărului de infectări cu COVID-19 în mai multe localităţi din Ilfov.

Este vorba despre 8 localităţi din judeţul Ilfov, a confirmat prefectul Daniel Zamfir: Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Copăceni, Corbeanca, Afumați, Mogoșoaia și Snagov.

Restricţiile vor intra în vigoare de luni, 20 septembrie, potrivit Digi24.

Toate acestea localităţi au depăşit o rată a incidenţei de 3 la mia de locuitori, în timp ce Afumaţi se apropie chiar de 6 la mia de locuitori.

  • Berceni – 3,52/1000 locuitori,
  • Bragadiru – 3,14/1000 locuitori,
  • Ciorogârla – 3,82/1000 locuitori,
  • Copăceni – 3,04/1000 locuitori,
  • Corbeanca – 3,66/1000 locuitori,
  • Afumați – 5,70/1000 locuitori,
  • Mogoșoaia – 3,79/1000 locuitori,
  • Snagov – 3,21/1000 locuitori.

Situaţie specială în Afumaţi

Având în vedere incidenţa crescută din Afumaţi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a decis, sâmbătă, că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Ce restricţii vor impune autorităţile în cele 8 localităţi ilfovene?

Obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ.

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestora.

Restaurantele şi cafenele aflate în interiorul clădirilor, precum şi terasele pot fi ocupate până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în acelaşi interval orar. Clienţii vor trebui să facă dovada vaccinării împotriva COVID sau să prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodată, permis şi accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, care vor face dovada vaccinării, a unui test negativ ori care au trecut prin boală.

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.

Este permisă activitatea în săli de sport şi/sau fitness, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp de persoană, şi activitatea în locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-24,00.

Creştere masivă a numărului de localităţi cu o rată a incidenţei de peste 3/1.000 de locuitori

La nivelul României, numărul de localităţi unde incidenţa a depăşit 3 la mia de locuitori a urcat de la 49 (sâptămâna trecută) la 115 (săptămâna aceasta), indică Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În prezent opt localități sunt în carantină, șapte în județul Satu Mare și una în județul Sibiu.

95,2% din decesele înregistrate în perioada 6 – 12 septembrie au fost la persoane nevaccinate, iar 3% la persoane vaccinate cu schema incompletă. În aceeași perioadă, 77,6% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

De la începutul pandemiei până în prezent 85,9% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Sursă foto: Dreamstime