E obligatoriu în România! A intrat în vigoare de pe 18 august

De joi, 18 august, Codul civil a fost modificat. Mai precis, au fost introduse mai multe modificări în ceea ce privește regimul persoanelor și mandatul pentru ocrotire.

În luna mai a acestui an, a fost publicată în Monitorul Oficial legea 240/2022, cea care pune în aplicare corectarea unei neconstituționalități sesizate de CCR.

“Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească”, este articolul declarat neconstituțional.

CCR spune că măsura de ocrotire a celor cu probleme mintale nu avea suficiente garanții pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Noile măsuri stabilesc reconfigurarea și redenumirea actualei instituții a punerii sub interdicție judecătorească. De asemenea, va fi creat și un nou mecanism de ocrotire.

„Majorul care, din cauza unei dizabilităţi intelectuale sau psihosociale, are nevoie de sprijin pentru a se îngriji de persoana sa, a-şi administra patrimoniul şi pentru a-şi exercita, în general, drepturile şi libertăţile civile poate solicita notarului public numirea unui asistent, în condiţiile Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările ulterioare, pentru o durată de maximum 2 ani”, arată legea care a intrat în vigoare de joi, 18 august.

Au fost înlocuiți mai mulți termeni

Modificările aduse se referă și la anumiți termeni. De exemplu, în locul termenilor interdicție judecătorească și persoană pusă sub interdicție judecătorească, se găsesc termenii de consiliere juridică sau tutelă specială și persoană care beneficiază de consiliere judiciară ori de tutelă specială.

“În ceea ce privește conținutul măsurilor de ocrotire, (…) s-a avut în vedere configurarea unei noi astfel de măsuri, denumită consiliere judiciară (…), a cărei condiție (substanțială) de instituire o reprezintă existența unei incapacități parțiale a majorului de a se îngriji de interesele sale, aspect care conduce, în principiu, la asistarea acestuia în participarea la viața civilă, în ceea ce privește încheierea actelor patrimoniale”, scrie în nota de fundamentare.

Există și câteva elemente care nu au mai fost întâlnite până acum, precum:

  • persoanele care se află sub consiliere juridică se vor putea căsători, dar doar dacă va fi instituit un control preventiv.
  • persoanele care se află sub consiliere juridică vor putea accesa credite bancare

Relația dintre ocrotitorul legal și cel ocrotit

Legea intrată în vigoare săptămâna trecută vine și cu detalii în ceea ce privește relația dintre ocrotitorul legal și cel ocrotit. Astfel, persoana care va avea prioritate la acest titlu este soțul, părintele, un prieten sau o persoană care locuiește cu cel ocrotit și care are o relație bună cu acesta.

Legea mai arată că tutorele va avea de îndeplinit mai multe reguli, precum:

  • luarea în considerare a voinței, preferințelor și nevoilor persoanei ocrotite, acordareade sprijin necesar în formarea și exprimarea voinței sale și încurajarea exercitării drepturilor
  • cooperarea cu persoana ocrotită și respectarea vieții private și demnitatea
  • asigurarea informării și lămuririi persoanei ocrotite, în modalități adaptate stării acesteia, despre toate actele şi faptele care ar putea să o afecteze, despre utilitatea și gradul lor de urgență, precum și despre consecințele unui refuz din partea persoanei ocrotite de a le încheia
  • luarea de măsuri necesare pentru protejarea și realizarea drepturilor persoanei ocrotite
  • cooperarea cu persoanele fizice și persoanele juridice cu îndatoriri în îngrijirea persoanei ocrotite
  • menținerea relației personale cu persoana ocrotită
  • și întreprinderea demersurilor necesare pentru întocmirea rapoartelor de evaluare medicală și psihologică a persoanei ocrotite și sesizarea instanței de tutelă

„Contractul încheiat de o persoană pusă ulterior sub interdicţie poate fi anulat dacă, la momentul când actul a fost făcut, cauzele punerii sub interdicţie existau şi erau îndeobşte cunoscute”, mai arată legea.