Informaţia momentului cu privire la vârsta de pensionare din România!

Detalii importante pentru pensionari. Ce prevede, mai exact, Codul Muncii?

Totul are legătură cu doamnele care, deşi au îndeplinit condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă, continuă să rămână angajate până la vârsta de 65 de ani, limita de vârstă în cazul pensionării bărbaţilor. Ce trebuie să ştie toate angajatele aflate în această situaţie?

Potrivit Codului Muncii, contractul de muncă încetează de drept în momentul în care un salariat îndeplineşte simultan condițiile stagiului minim de cotizare la pensie, precum şi vârsta standard de pensionare, diferită în ţara noastră în cazul femeilor şi bărbaţilor.

În acel moment, salariatul nu mai are un contract de muncă şi devine pensionar.

Totuşi, fostul salariat îşi poate continua activitatea în cadrul aceleiaşi firme, însă este obligat să semneze un nou contract de muncă. Acesta poate fi realizat pe o perioadă determinată sau pe una nedeterminată.

Evident, ca orice alt salariat, persoana respectivă trebuie în continuare să achite, din salariul pe care-l încasează în baza noului contract de muncă, impozitul pe venit, contribuţia la pensie (CAS) şi contribuţia la sănătate (CASS), scrie avocatnet.ro.

Cazul doamnelor care aleg să se pensioneze mai târziu. E interzisă cumularea pensiei cu salariul

O situaţie aparte este cea a femeilor care ajung la vârsta de pensionare, însă optează să se pensioneze mai târziu şi continuă să muncească.

În acest caz, nu este vorba despre cumularea pensiei cu salariul. Dacă angajata rămâne în cadrul aceleiaşi firme, deşi ar avea dreptul să se penzioneze, ea va deţine numai calitatea de salariată. Abia dacă ea se pensionează, iar apoi se reangajează, în baza unui nou contract, se ajunge în situaţia de cumulare a pensiei cu salariul.

Dacă salariata doreşte să muncească în continuare până la vârsta de 65 de ani, la fel ca bărbaţii, încetarea contractului de muncă nu va avea loc de drept la împlinirea vârstei standard de pensionare specifică femeilor, prevede Codul Muncii.

Angajatorul pe care salariata l-a informat, în scris, că alege să continue munca şi peste vârsta standard de pensionare nu se poate opune acestei decizii.

Angajata care rămâne astfel în activitate urmează să primească pensie după împlinirea vârstei de 65 de ani.