Este una dintre cele mai așteptate vești ale momentului. Un nou medicament anti-COVID e analizat de Agenţia Europeană a Medicamentului. Mai exact, potrivit dpa, EMA a lansat o procedură de evaluare a tratamentului anti-COVID-19 Xevudy (sotrovimab).

Cererea de aprobare a medicamentului în Uniunea Europeanăa fost depusă degigantul farmaceutic GlaxoSmithKline şi compania Vir Biotechnology. Această informație a fost furnizată de EMA într-un comunicat de presă. Xevudy este un tratament anti-COVID-19 bazat pe anticorpi monoclonali. El va puteafi utilizat pentru a preveni îmbolnăvirea gravă a adulţilor şi a adolescenţilor după ce au contractat coronavirusul.

Cei de la Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în prezent datele provenite din studiile producătorilor. Experții cântăresc riscurile şi beneficiile medicamentului, o decizie fiind aşteptată în două luni.

Trei medicamente anti-COVID au primit undă verde

În prezent, trei medicamente au primit undă verde pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 în UE, iar pentru alte patru au fost depuse cereri de autorizare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat utilizarea în regim de urgenţă în Uniunea Europeană a pastilei anti-COVID Molnupiravir, produsă de grupul farmaceutic Merck. De asemenea, pastila produsă de Pfizer, Paxlovid, este în curs de evaluare.

„Medicamentul, care în prezent nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulţii cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă” a bolii, a anunțat EMA vineri, într-un comunicat.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat că a „emis recomandări” astfel încât ţările din Uniunea Europeană să poată decide individual să utilizeze pastila anti-COVID produsă de Merck, denumită Molnupiravir, în cazul unui vârf al infecţiilor. Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive şi ar putea rămâne însărcinate, a mai spus EMA.

Ce se întâmplă cu pilula celor de la Pfizer

În ceea ce privește medicamentul anti-COVID al celor de la Pfizer, EMA a anunţat separat că a lansat o procedură de evaluare pentru autorizarea în regim de urgenţă a acesteia. Studiile clinice arată că ambele pastile sunt extrem de eficiente în tratarea pacienţilor cu risc crescut de a dezvolta forme severe, atunci când sunt administrate în primele zile de la debutul bolii.

Ambele medicamente sunt mai ieftine şi mai uşor de administrat decât alte antivirale care trebuie administrate intravenos şi sunt mai ieftin de fabricat decât vaccinurile, cu un lanţ de aprovizionare mai simplu.