Tragedie în Ucraina. Printre victime sunt și un băiat de 10 ani și bunica lui

Tragedie în Ucraina. Rusia a declanșat asupra regiunii Harkov noi atacuri aeriene în dimineața zilei de vineri. Rușii au reușit să distrugă infrastructura de cereale şi portuară din regiunea Odesa.

Aceasta este situată în apropiere de graniţa cu România. Printre victimele care au îndoliat regiunea se numără și o bunică. Ea a pierit alături de nepotul său în vârstă de 10 ani.

Tatăl copilului a povestit pentru Reuters că a reușit să-și salveze soția și fiul mai mic de sub dărâmături. El era profund șocat de pierderea fiului său în vârstă de 10 ani, Timofi.

Harkov este al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. El a fost lovit cu două rachete balistice Iskander după ce regiunea cu același nume fusese lovită anterior cu o rachetă de același tip. Atacul anterior a fost în mod special sângeros, reușind să curme viața a 52 de civili.

În atacul recent, din această dimineață, alături de bunică și nepot, au mai pierit alți 28 de oameni. Printre ei comunitatea plânge și un copil de 11 luni, potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Sînehubov.

Atacul a provocat distrugerea unei părți dintr-un bloc de locuințe, iar echipele de salvare de la locul incidentului, căută încă supraviețuitori printre dărâmături, cărămizi, metal răsucit și lemn.

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj de condoleante

Preşedintele Volodimir Zelenski și-a exprimat regretul și condoleanțele prin postarea unui mesaj pe platforma X după atacurile din Harkov.

„Harkov, lovitură rusească în această dimineață. Un copil, un băiat de 10 ani… Condoleanțe familiei și apropiaților săi!

Peste 20 de persoane au fost rănite. Toți răniții primesc asistența necesară. Operațiunea de salvare este în curs de desfășurare și le mulțumesc tuturor celor care îi ajută pe oamenii noștri.

De asemenea, îmi exprim recunoștința față de toți luptătorii noștri care, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, merg înainte, învingându-i pe ocupanți și aducând mai aproape justiția pentru crimele rusești. Rezistența noastră, mișcarea noastră și pierderile zilnice ale ocupanților sunt răspunsul la teroarea rusă”, a scris Zelenski pe X (fostul Twitter).


Vă amintim că joi satul Hroza din aceeași regiune a fost devastat de un atac cu rachete care a produs zeci de victime. Ironia face ca racheta să fi lovit chiar în timpul unui parastas ținut în memoria unui soldat ucrainean căzut la datorie.

În timpul nopții de joi către vineri, apărarea antiaeriană ucraineană a anunţat că a doborât 25 din cele 33 de drone lansate de Rusia. Se pare că ele au fost lansate din Crimeea. Rușii au vrut să atace regiunile Odesa şi Mikolaiv din sud, regiunea Dnipropetrovsk în sud-est, regiunile Cerkasî şi Jîtomir din centru. LA fel de vizată a fost și Harkov, din nord-estul țării.

În Odesa, un atac cu dronă a produs daune unui un siloz de cereale din districtul Izmail din regiunea Odesa, a declarat guvernatorul regional Oleh Kiper. Deși au luat foc nouă autospeciale, focul a fost stins repede.

„Alerta aeriană de la Odesa a durat trei ore şi jumătate. (…) Inamicul a vizat din nou infrastructura de frontieră şi portuară a districtului Izmail”, a anunţat Kiper.