"Nu ştim cum va arăta configuraţia politicii fiscale în 2018. În momentul de faţă avem un pachet fiscal care e aprobat dar nu ştim cum va arăta bugetul. Dacă ne uităm la măsurile care sunt azi în vigoare nu ştiu dacă ne putem încadra în 3% deficit bugetar în 2018. Ce ştim în momentul de faţă este că, date fiind măsurile legiferate deja, probabil că 3 la sută este încă departe, prognozele noastre arată un deficit peste. Înainte de acest pachet fiscal şi de mutarea contribuţiilor noi aveam o proiecţie de deficit destul de mare, peste 4%, 4,5%. În momentul de faţă probabil că încă este un gol destul de semnificativ, probabil că mai trebuie măsuri de ajustare pentru anul viitor", a explicat Dumitru. 

Acesta a precizat că măsurile adoptate recent de către Guvern, pachetul în ansamblu, aşa cum estimează Ministerul Finanţelor, vor avea un impact negativ de aproximativ 5,1 miliarde lei. 

Totodată, preşedintele Consiliului Fiscal a subliniat că o stimulare prea puternică a cererii, a consumului, alimentează importurile şi nu ajută prea mult economia globală, ci mai degrabă alte economii. 

"Fără îndoială că o stimulare prea puternică a cererii şi în special a cererii de consum, pe care noi am făcut-o în ultimii ani prin stimulentele fiscale, reducerile de taxe, reducerile de TVA şi creşterile de salarii, în măsura în care această cerere în creştere nu îşi găseşte echivalent în oferta internă, nu face decât să alimenteze importurile, iar importul înseamnă o stimulare a activităţii economice în alte ţări, în ţările din care noi importăm. Practic, a exagera în a stimula consumul nu ajută prea mult economia locală ci mai degrabă ajută alte economii", a spus Ionuţ Dumitru. 

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%. 

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. 

Totodată, Executivul a aprobat şi actul normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%. 

Conform previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, deficitul public ar urma să ajungă la 3% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să se agraveze şi mai mult până la 3,9% din PIB şi să ajungă la 4,1% în 2019. 

AGERPRES