În opinia unor analiști devine tot mai clar că singurul mod în care Rusia poate face față escaladării, cu o altă escaladare, ar fi prin folosirea armelor nucleare, arată o analiză publicată de Unherd. Există unele semnale care indică deja că Rusia s-ar fi decis.

Recentele atacuri cu drone care au lovit cele mai bogate cartiere ale Moscovei au reprezentat un punct de cotitură în campania lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Atacurile surpriză, care au ucis opt persoane și pentru care Kievul a negat orice responsabilitate, au fost primele de acest fel împotriva civililor ruși.

Au fost, de asemenea, cea mai importantă incursiune pe teritoriul Rusiei, de la cel de-al Doilea Război Mondial. Putin s-a grăbit să eticheteze loviturile drept act „terorist”. Deși atacurile au oferit un impuls moral pentru efortul de război al Ucrainei, problema răzbunării Rusiei rămâne în aer.

La cincisprezece luni de la declanșarea războiului, bombele lui Putin nu au pus la pământ Ucraina. Un aflux de 300.000 de noi soldați în timpul iernii a contribuit la îmbunătățirea luptei unităților ruse, iar desfășurarea unor tancuri din anii ’50 a pus gaz pe foc la zvonul conform căruia munițiile rusești s-au epuizat. Acum devine clar că singurul mod în care Rusia poate face față escaladării, cu o escaladare, va fi prin introducerea armelor nucleare.

”De  la foarte puțin probabil” la ”improbabil”

Mulți experți occidentali spun că iau în serios amenințarea unui atac nuclear rusesc, dar fac greșeala de a susține că șansele sunt destul de reduse. Luna trecută, Avril Haines a declarat la o audiere la Senat că forța convențională slăbită a Rusiei l-ar putea face pe președintele rus să se bazeze mai mult pe „opțiunile asimetrice” pentru descurajare, inclusiv pe capacitățile nucleare.

El a menționat că este „foarte puțin probabil” ca Moscova să facă acest lucru. De asemenea, șeful Agenției de Informații a Pentagonului, generalul Scott Berrier, a evaluat șansele unui astfel de atac ca „improbabile”.

Există, însă, dovezi destul de mari că președintele Putin a decis să folosească o armă nucleară tactică în războiul din Ucraina. În recentele discursuri și interviuri, el a susținut că Rusia se confruntă cu o amenințare existențială, care justifică utilizarea armelor nucleare. În plus, și-a reorganizat conducerea militară, astfel încât cei trei generali responsabili cu folosirea armelor nucleare tactice comandă acum „operațiunea militară specială”.

Motive tactice și motive strategice

Mai mult, în timp ce NATO a precizat clar că nu va sancționa folosirea armelor nucleare de către membrii săi pentru apărarea Ucrainei, Putin are deja motive tactice pentru a le desfășura: a salva viețile soldaților ruși, a scurta războiul și a distruge forțele ucrainene.

Are și motive strategice: să pună în valoare arsenalul său nuclear și să demonstreze că nu blufează. Prin urmare, se poate presupune că e gata să le folosească, cel mai probabil ca răspuns la incapacitatea armatei ruse de a câștiga războiul prin mijloace convenționale. Cu alte cuvinte, duhul nuclear al Rusiei a ieșit din lampă.

În anii 80, securitatea Rusiei s-a sprijinit pe doi piloni, a căror forță relativă a crescut și a scăzut: forțele terestre convenționale și armele nucleare. Forțele convenționale au fost folosite pentru a influența, agresa și a forța vecinii și adversarii Rusiei să se supună voinței sale.

Forțele nucleare au fost menite să descurajeze Statele Unite și Occidentul să interfereze militar în Rusia și în zona sa de influență. Cu toate acestea, de la sfârșitul Războiului Rece, forțele convenționale ale Rusiei au avut unele probleme. Pentru a compensa, liderii ruși au fost nevoiți să se bazeze pe forțele nucleare pentru a face și una și alta: arme nucleare strategice pentru a descuraja Occidentul și arme nucleare tactice pentru a-și amenința vecinii.

Acum ne veți asculta!

Astăzi, un singur atac nuclear în Ucraina ar putea zădărnici un contraatac ucrainean cu pierderi reduse de vieți ale rușilor.  La începutul anului, Putin a făcut mai multe declarații, încercând să demonstreze că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare. În februarie, a semnat o lege care „suspenda” participarea Rusiei la New Start, tratatul strategic privind armele nucleare.  Apoi, în martie, a anunțat că va staționa arme nucleare tactice în Belarus, la o instalație de depozitare care urmează să fie construită.

Putin a mai sugerat că forțele belaruse vor fi antrenate să folosească aceste arme. Kremlinul a făcut acești pași din ce în ce mai amenințători în ideea că NATO și Occidentul, în special, Statele Unite, nu  vor acorda atenție cerințelor Rusiei pe scena globală. În 2018, când Putin a dezvăluit cele mai noi arme nucleare ale Rusiei, el a avertizat: „Acum ne veți asculta!” Mulți nu au făcut-o.

Patru ani mai târziu, invazia din Ucraina a fost un semnal de alarmă pentru cei care l-au ignorat. Pe lângă avertizarea Occidentului că Rusia ar putea folosi o armă nucleară, Kremlinul a pregătit pas cu pas poporul rus cu motivele pentru care ar trebui să folosească arme nucleare. Printre justificări, Putin a invocat în repetate rânduri comparații cu modul în care procedează Statele Unite.