"Fiecare parte are dreptul să aducă zece martori şi zece reprezentanţi ai presei. Nu voi fi împotriva difuzării acestui duel în direct la un post de televiziune. Vă las să alegeţi locul şi armele", scrie şeful Republicii Poporului din Lugansk Igor Plotniţki, într-o scrisoare deschisă adresată liderului de la Kiev Petro Poroşenko.

"La ce bun să fie alimentate ura şi sunt ucişi oameni, sunt distruse economia şi oraşele? Ar fi mai bine să terminăm printr-un duel cinstit şi să salvăm, cu preţul vieţii proprii, vieţile a mii de persoane", spune Plotnițki, fost militar în vârstă de 50 de ani.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Evghen Perebinis, a reacţionat pe contul său de Twitter apreciind că Plotniţki nu este "demn decât de un singur duel: cel cu justiţia ucraineană".

Igor Plotniţki a fost acuzat de justiţia de la Kiev că a predat-o Rusiei pe Nadia Savcenko, pilot ucrainean, capturată de rebeli în timpul luptelor. Savcenko este acuzată de Moscova că a participat la o operaţine care a provocat moartea a doi jurnalişti ruşi în iunie, în estul Ucrainei.

Propunerea lui Plotniţki a fost ironizată pe reţelele de socializare în Ucraina, unii propunând ca arme "şahul sau o dezbatere în engleză".