Rheinmetall și guvernul din Lituania intenţionează să construiască o fabrică pentru a produce obuze de artilerie de 155 mm. Trebuie menționat că gigantul este cel mai mare producător Germania.

Lituania este un aliat important al Germaniei

Ministrul lituanian al Economiei, Ausrine Armonaite, a declarat că aceasta „va fi cea mai mare investiţie făcută vreodată în domeniul apărării în Lituania”, conform AFP.

„Este timpul ca noi, democraţiile, să ne consolidăm arsenalul, o condiţie prealabilă pentru apărarea libertăţii”, a declarat premierul Ingrida Simonyte pe reţelele sociale.

De asemenea, Germania a început să desfăşoare o brigadă militară permanentă în ţara baltică, un important aliat al său.

Această desfăşurare este menită să consolideze flancul estic al NATO. Decizia a sosit într-un context de confruntare crescândă cu Rusia, potrivit sursei menționate.

Totodată, este de aşteptat să continue până în 2027.

Sursa menționată subliniază că Germania este și un furnizor important de arme pentru Lituania. Țara baltică a achiziţionat mai ales obuziere PzH 2000 ale căror tunuri sunt adaptate la obuzele de 155 mm care vor fi furnizate de noua fabrica.

nato rusia ucraina
SURSA FOTO: Dreamstime

Războiul din Ucraina a evidenţiat necesitatea aprovizionării

Ministrul lituanian al Apărării, Laurynas Kasciunas, a declarat că războiul din Ucraina a evidenţiat necesitatea aprovizionării independente de muniţie, ca „parte integrantă a securităţii şi apărării naţionale”.

Amplasarea fabricii şi valoarea investiţiei vor face obiectul unor negocieri ulterioare între guvernul lituanian şi firma germană.

Agenţia BNS a declarat în această săptămână că se ia în considerare un teren situat în nordul ţării. Terenul se află în apropierea unei baze aeriene a NATO.

În același timp, Rheinmetall şi-a anunţat intenţia de a construi cel puţin patru fabrici în Ucraina.

Sursa menționată spune că anunțul a venit în condiţiile în care armata ţării are nevoie de muniţie pentru a face faţă unor posibile atacuri.

Germania a trimis un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar în Ucraina

Amintim că Germania a trimis un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat această măsură sâmbătă, subliniind importanța sprijinului internațional în eforturile de apărare ale Ucrainei.

Rusia a desfășurat în ultimele săptămâni trei atacuri aeriene masive împotriva centralelor și substațiilor electrice din Ucraina. Aceste acțiuni au determinat autoritățile de la Kiev să lanseze apeluri disperate pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță.