Primarul general Sorin Oprescu a avertizat încă de săptămâna trecută că preţul la încălzire s-ar putea dubla, deoarece Primăria nu poate acoperi gaura lăsată de Guvern. El a anunţat că va încerca să subvenţioneze familiile cu venituri foarte mici, însă majoritatea bucureştenilor vor trebui să se pregătească de o creştere substanţială a facturilor.

„Nivelul chiriilor va fi influenţat şi el, dar tangenţial. Pe măsură ce costurile cu întreţinerea vor creşte semnificativ, chiriaşii vor căuta să îşi ajusteze bugetul familial. Persoanele mai în vârstă care locuiesc în spaţii mai mari vor căuta să se mute în spaţii mai mici unde pot plăti chiria. Nu cred că se vor vedea efectele în acest an, însă această situaţie va genera oferte suplimentare pe piaţa de locuinţe şi cum oferta e destulă şi acum, valoarea activelor şi chiria vor continua un trend descendent“, a declarat pentru Capital Ioan Bejan, consultant al Institute for Real Estate, Construction and Housing Viena.

Negocieri dure
Anul acesta, chiriile nu au fluctuat foarte mult, ci s-au arătat stabile. În luna august, chiria medie percepută pentru o garsonieră amplasată într-un bloc vechi din Bucureşti a fost de 231 euro/lună, pentru un apartament cu două camere de 315 euro/lună, pentru unul cu trei camere de 452 euro/lună, iar la patru camere aceasta a ajuns la 658 euro/lună, potrivit statisticilor portalului AnunturiParticulari.
„Proprietarii vor fi în secundar forţaţi să mai diminueze din chirie, pentru că au nevoie de clienţi şi la ofertele din piaţă este o fugă după clienţi. Negocierile vor fi tot mai dure şi datorită acestor costuri în creştere. Din cauză că majoritatea înţelegerilor între proprietari şi chiriaşi se fac la negru, aceste aspecte nu se vor reflecta în date statistice“, consideră Bejan.