In anul 2001, „Fondul pentru dezvoltarea societatii civile” a acordat aproape 700.000 de euro pentru 14 proiecte de dezvoltare a sectorului neguvernamental din Romania. In cadrul aceleiasi runde, au fost alocati 380.000 de euro pentru deschiderea a 12 birouri de consiliere pentru cetateni.
Un caz aparte este acela al Biroului de Consiliere pentru Cetateni din Satu Mare. Initiativa de constituire a acestuia a apartinut Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului, din Bucuresti. Redactarea proiectului si punerea pe picioare a centrului au fost insa suta la suta meritul inginerei Olimpia Neagu, din Satu Mare.
Avand o experienta impresionanta, de inca alte sapte proiecte finantate Phare, Olimpia Neagu a convins si de aceasta data autoritatile sa-i acorde sprijin financiar. In anul 2000, ea infiintase un Centru de Informare, Documentare si Consiliere in domeniul Drepturilor Omului. Care, desigur, a obtinut fonduri Phare. In 2001, centrul s-a transformat in Biroul de Consiliere pentru Cetateni, care a primit, la randul lui, 28.000 de euro prin Fondul pentru Dezvoltarea Societatii Civile. „Trebuie sa-l ajutam pe cetatean sa isi cunoasca drepturile. Oamenii vin aici cu diferite probleme. Noi le prezentam mai multe variante de solutionare si ii lasam apoi sa decida pe care din ele o prefera”, explica Olimpia Neagu.
Dintre alte proiecte realizate de ea, merita mentionat acela de educatie civica a persoanelor din penitenciarul din Satu Mare. „Am lucrat in principal cu minori si femei. Un program deosebit a fost acela de „Educatie prin teatru a minorului din penitenciar”, la care am colaborat cu un regizor francez”, mai spune Olimpia Neagu.
Tot in anul 2001, in cadrul componentei de Dezvoltare a Sectorului Neguvernamental, s-a remarcat un proiect de importanta majora in domeniul sanatatii: campania de informare a populatiei cu privire la cancerul de col cervical. Realizat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, proiectul urmareste informarea femeilor despre pericolul bolii si necesitatea testarii preventive. Au fost elaborate: ghidul de practica medicala pentru screeningul cancerului de col uterin, o caseta video pentru medicii de familie si un CD de training pentru specialisti. Totodata, centrul a organizat sesiuni de training pentru specialisti, cu formatori de la Bethsda Institute (SUA), iar cursurile, teoretice si practice, au fost urmate de 60 de medici de familie.
Tot in domeniul sanatatii, de aceasta data in 2002, a fost lansat un „Program pentru dezvoltarea unui sistem comunitar in sprijinul integrarii copilului cu nevoi speciale”. Proiectul, denumit Integretto, a fost conceput si demarat de catre organizatia Caritas Satu Mare. Finantarea a fost obtinuta prin programul Phare – Access, in luna aprilie. Scopul sau este dezvoltarea, in noua localitati din judetul Satu Mare, a unui sistem pentru integrarea copiilor cu nevoi speciale, in scoli si gradinite.

Olimpia Neagu, din Satu Mare, s-a ocupat de toate aspectele infiintarii si functionarii Biroului de Consiliere pentru Cetateni din acest oras. Proiectul a obtinut 28.000 de euro si a fost tratat cu seriozitate maxima. „Managerii din cadrul biroului au participat la cursuri initiate de finantatori. Aici, au invatat cum vor aborda problemele cetatenilor. Modelul adoptat este acela englezesc, numit „Eagan”. El presupune ajutarea cetateanului sa isi defineasca problema si apoi sa isi stabileasca prioritatile. Noi propunem variante de rezolvare, cu toate consecintele, pentru fiecare. In final, el poate sa decida singur ce este de facut”, explica Olimpia Neagu.

La Centrul Pastoral din Satu Mare se desfasoara o parte din cursurile pregatitoare, in cadrul programului Integretto. Acest program are ca obiect dezvoltarea unui sistem comunitar in sprijinul integrarii copiilor cu handicap fizic sau psihic. Proiectul a obtinut finantare Phare in aprilie 2002 si este realizat de organizatia Caritas Satu Mare. Membrii organizatiei au identificat, in noua localitati din Satu Mare, nevoia unei pregatiri speciale pentru copiii cu handicap. Pentru aceasta, in prezent, membrii echipelor din cele noua localitati iau parte la cursuri de pregatire tinute de specialisti in domeniile social si medical. Totodata, se desfasoara o campanie de informare a parintilor ai caror copii pot avea nevoi speciale.

Cladirea din imagine adaposteste un centru medical de specialitate, parte a programului de informare a populatiei cu privire la cancerul de col uterin, desfasurat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate. „Incidenta acestei boli este in continua crestere, ea fiind depistata in general in stadii tardive. Mai mult, in Romania trei femei mor zilnic din cauza cancerului de col”, ne spune Ioana Daramus, coordonator al programului.

Pentru a furniza informatii despre boala si tratarea sa, Centrul a obtinut in 2001 o finantare de peste 130.000 de euro.

Noutati finantari

Fondul Comun al Proiectelor Mici

Biroul Regional Phare CBC Romania-Ungaria a prezentat, la inceputul acestei luni, Fondul Comun al Proiectelor Mici. Acest fond are rolul de a sprijini cooperarea transfrontaliera dintre institutii publice sau organizatii nonguvernamentale, din Romania si Ungaria. Domeniile prioritare in care se pot organiza proiecte sunt: dezvoltarea si cooperarea economica si turismul, dezvoltarea si cooperarea institutionala, studii de dezvoltare si planificare, dezvoltarea de resurse umane, cooperare culturala, democratie locala, protectia mediului, managementul resurselor de apa. Se pot solicita intre 10.000 si 100.000 de euro. Termenul limita pentru depunerea proiectelor este 31 august, ora 16:00. Formulare si date suplimentare se pot obtine la adresa www.mdp.ro sau la biroul regional CBC Arad, tel. 0257 211 411, fax 0257 22 80 80, e-mail adar.ar@rdslink.ro.

Programul cadru „Cultura 2000” al Uniunii Europene

S-a lansat licitatia de proiecte pentru anul 2003, in cadrul programului „Cultura 2000”. Tematica prioritara o constituie artele spectacolului, dar se pot trimite si proiecte dedicate artelor vizuale, patrimoniului, traducerii. Termenele limita pentru depunerea la Bruxelles a proiectelor sunt: 15 octombrie pentru proiecte anuale si 31 octombrie, pentru cele multianuale.
Proiectele anuale pot fi realizate in colaborare de catre artisti, institutii si organizatii din minimum trei tari membre UE sau candidate, iar cele multianuale de catre solicitanti din cel putin cinci astfel de tari. Finantarea solicitata pentru proiectele anuale poate fi de 50.000 pana la 150.000 de euro, iar pentru proiectele multianuale, de maxim 300.000 de euro. Date suplimentare: www.infoeuropa.ro sau www.eurocult.ro.

Programul „Arts and Culture Network”

Programul incurajeaza colaborarea intre specialisti in domeniul cultural din tarile Europei Centrale si de Est. O atentie deosebita se va acorda evenimentelor complexe, care includ seminarii, ateliere de lucru, cursuri de pregatire, care au potential de a promova sectorul independent sau crearea de retele culturale. De asemenea, sunt importante proiectele initiate in afara oraselor mari, care promoveaza descentralizarea. si, nu in ultimul rand, vor fi tratate cu atentie proiectele desfasurate la nivel de sub-regiuni, ca de exemplu Caucaz, Asia Centrala sau Balcani. Suma maxima care poate fi solicitata este de 15.000 de dolari. Pentru informatii suplimentare, poate fi contactata Fundatia Concept, in perioada 15-29 iulie, la adresa info@concept.osf.ro, sau la telefoanele: 021 313 78 72, 021 311 12 52.