Băncile vor institui şi reînnoi, în favoarea statului, un drept de ipotecă de rangul I asupra locuinţelor contractate cu garanţia statului prin programul „Prima Casă”, pe întreaga durată a contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a casei pe o perioadă de cinci ani.

„Asupra imobilelor achiziţionate în cadrul programului «Prima casă», băncile instituie şi reînnoiesc în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, un drept de ipotecă de rangul I pe toată durata contractului de creditare, cu interdicţia de vânzare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, se arată în ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea programului, adoptată, miercuri, de Guvern.

Creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul programului „Prima Casă” vor fi considerate creanţe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar bunul care face obiectul contractului de garanţie, în cadrul procedurii de executare silită, va fi valorificat tot de către organele ANAF.

Sumele astfel încasate vor reprezenta venituri ale bugetului de stat.

Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că programul „Prima Casă” va fi operaţional după 20 iunie (zi de sâmbătă-n.r.) şi că normele metodologice privind derularea programului vor fi finalizate în maximum 15 zile.

Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premier pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în acest program.

SURSA: Mediafax