"România este astăzi prizoniera unor structuri de putere ocultă, nelegitime, subordonate exclusiv unor interese străine poporului român. Mass media le-a numit statul paralel, eu le numesc şi vi le prezint ca Securitatea 2.0., ca a doua formă pe care Securitatea a îmbrăcat-o după decembrie 1989. Astăzi începe o luptă între România şi Securitatea 2.0. În final, numai una dintre părţi va putea rămâne în picioare. Dacă Securitatea 2.0 câştigă şi această putere ocultă infiltrată în instituţiile ţării va câştiga, viitorul României va fi sumbru. Dacă Securitatea 2.0 pierde, românii au şansa de a-şi recâştiga demnitatea, suveranitatea şi de a avea parte de dreptate", a precizat Dragomir. 

Daniel Dragomir a mai spus că este susţinut în demersul său de "foarte mulţi cetăţeni ai României, care aderă" la ideile sale, dar şi de către familie. În ce priveşte sursele de finanţare, el a arătat că se bazează pentru început pe resursele proprii şi că urmează să lanseze un apel către "toţi cei care doresc să sprijine transparent această iniţiativă". 

"Am avut discuţii în ultimele trei luni şi cu oameni politici, şi cu oameni publici, şi cu oameni nepublici, şi cu oameni care au dosare penale şi cu oameni care nu au dosare penale. Această iniţiativă civică nu face diferenţa dintre românul penal şi românul nepenal. Această iniţiativă civică este deschisă tuturor românilor, şi fraţilor maghiari şi secui, şi fraţilor de alte etnii. Eu mă aştept ca în această iniţiativă să apară şi parlamentari. Mă aştept ca în această iniţiativă să apară oameni din multe zone politice şi suntem deschişi la dialog cu absolut toate forţele politice, plecând de la PSD până la USR, atâta timp cât punctele acestea sunt acceptate", a punctat Dragomir. 

Daniel Dragomir a anunţat că manifestul poate fi citit pe site-ul www.romania30.ro, unde vor fi prezentate şi activităţile pe care le va iniţia în perioada următoare. De asemenea, până la finalul lunii ianuarie, prevederile platformei vor fi supuse consultării. 

"Nu vă ascund faptul că am discutat cu mai multe persoane publice şi cetăţeni în ultimele săptămâni, cumpănind foarte mult dacă voi face acest pas, şi iată-mă astăzi în faţa dvs. Cei care au lucrat cu mine în perioada în care am activat în cadrul SRI ştiu că eu nu am făcut paşi înapoi şi ştiu că am deschis drumuri şi am făcut lucruri pe care nu le mai făcuseră alţii înaintea mea. (…) Tragedia sau drama prin care am trecut eu şi familia mea în ultimii ani a devenit un avantaj. Datorită presei, eu am putut să spun lucruri şi am avut parte de această situaţie în care să explic lucruri. Sunt foarte mulţi oameni alături de mine şi în spatele meu, care nu au avut această şansă, să iasă în faţă şi să spună lucrurile care se întâmplă realmente", a declarat el. 

În sigla iniţiativei sunt reprezentate stilizat: barda lui Mihai Viteazul, sabia lui Ştefan cel Mare şi sabia lui Constantin Brâncoveanu. 

"Aceste arme sunt reprezentate prin cuvânt, astăzi, prin conferinţă de presă. Vor fi reprezentate prin a merge în teritoriu şi a mă întâlni cu oamenii, vor fi aceste arme – armele unor proiecte desfăşurate în continuare. Clar, stilizarea arată că nu se va purta pe calea armelor, că nu va lua nimeni barda şi sabia", a declarat el 

Direcţiile de acţiune propuse în manifest sunt clarificarea formei de guvernământ prin consultarea naţională; un nou pachet legislativ privind siguranţa naţională care să prevadă întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor, retragerea ofiţerilor acoperiţi din justiţie, instituţiile de control şi mass media; interzicerea desfăşurării de activităţi economice acoperite de către serviciile secrete; limitarea posibilităţii acestora de supraveghere a propriilor cetăţeni; o reformă radicală a serviciilor de informaţii, reducerea drastică a bugetelor alocate şi reglementarea acestora exclusiv pentru combaterea ameninţărilor reale la adresa siguranţei naţionale: terorismul, spionajul, crima organizată. 

De asemenea, în manifest se susţine înfiinţarea unei agenţii naţionale de supraveghere unice (după modelul american) care să aibă ca responsabilitate realizarea tuturor interceptărilor tehnice, sub autoritatea Parlamentului şi care să asigure garantarea drepturilor cetăţeneşti; reducerea numărului de servicii secrete prin comasarea şi redistribuirea de competenţe; o reformă radicală a justiţiei, eliminarea statutului de magistrat pentru procurori, alegerea procurorilor prin vot direct după model american, înfiinţarea instituţiei judecătorului de instrucţie; rediscutarea unor capitole ale Tratatului de aderare, care includ liberalizarea pieţei energiei, liberalizarea pieţei terenurilor agricole; poziţionarea României, alături de ţările din grupul de la Vişegrad, împotriva federalizării statelor Europei şi pentru o diminuare a puterii instituţiilor UE în raport cu statele-membre; refuzul oricăror cote de imigranţi din ţările Orientului Apropiat sau din Africa; definirea prin Constituţie a căsătoriei ca fiind întemeiată pe uniunea dintre bărbat şi femeie, prin respectarea demersului, susţinut cu peste 3 milioane de semnături. 

AGERPRES