România va extinde programul de finanţare externă pe termen mediu în valoare de şapte miliarde euro şi s-ar putea împrumuta de pe piaţa SUA la începutul anului 2011, a declarat pentru Reuters secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi.

Ministerul Finanţelor Publice are în vedere, pentru următorii trei ani, contractarea unor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu (MTN) în valoare de şapte miliarde euro.

„Vom extinde programul MTN pentru a ne permite accesul pe piaţa din SUA, pentru care este nevoie de diferite documente, pe la începutul anului viitor. Piaţa americană are avantajul de a fi lichidă şi favorabilă scadenţelor lungi. Nu spun că o vom face, dar vom avea posibilitatea să o facem”, a afirmat Drăgoi.

Prin acest program, România va fi pregătită să emită obligaţiuni pe termen mediu în euro după jumătatea lui octombrie, a adăugat oficialul Ministerului Finanţelor. El a arătat că ministerul va lua în considerare mai târziu şi emisiuni de obligaţiuni denominate în dolari. Titlurile pe termen mediu reprezintă o alternativă pentru România la acoperirea deficitului bugetar în creştere, după ce emisiunile denominate în lei nu au avut succesul scontat.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat miercuri că România va acoperi deficitul fiscal din 2011 prin emisiuni de obligaţiuni interne şi internaţionale. Emisiunile ar putea include şi titluri denominate în yeni.
Ministerul Finanţelor a selectat în luna august Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul cadru de finanţare pe termen mediu.

La sfârşitul lunii iulie, Guvernul a aprobat un program de împrumuturi pe piaţa externă prin Medium Term Notes (titluri emise pe termen mediu, între 5 şi 10 ani, prin emisiuni repetate, pe baza unui singur prospect – folosit în mod uzual mai mult de către corporaţii, dar şi de către state), cu o valoare de şapte miliarde de euro pentru următorii trei ani.