Acesta susține că lipsa unui lider care să impresioneze electoratul este problema numărul 1. Gușă precizează faptul că PSD nu mai ajunge la oameni.

„Acum, că PSD are cea mai dificilă situație, nu mai e un secret, acest mare necaz prin care trece partidul acum îl merită. Că a stat fără reacție sau cu reacții nepotrivite, fostul lider supre, Liviu Dragnea, a tras partidul foarye mult în jos, iar dăncilă nu a făcut decât să prelungească acel necaz și dacă nu s-ar fi mobilizat lumea în turul 2, să nu iasă Dan Barna, rezultatul ar fi fost mai dezastruos, nu are strategie deocamdată și după cum am mai spus, partidul nu are nici lideri de notorietate.

Chiar dacă nu are stategie, PNL are în schimb lideri cu notorietate sau cu influență. Vorbesc de Iohannis, de Orban, care e premier, de Rareș Bogdan, deci ei pot să alinizeze ceva în fața românilor, ceva care contează.

Alegerile locale sunt mai importante, pentru că primarii au nevoie de scorul partidelor sau de niște lideri care pot să acționeze ca niște locomotive de tip național. La PSD se vorbea de Firea sau Olguța Vasilescu, numai că PSD-ul, din câte știu, și stiu bine, deocamdata a încheiat epoca de lideri-femeie, în special din cauza contraperformanșlor lui Dăncila și Carmen Dan, la 10 august 2018.

În prezent, PDS-ul își caută un bărbat cu notorietate, cu credibilitate, din acest sondaj vedem că el nu e cunoscut la acest moment, cu funțtia mea de Cozmin Gușă mai discut cu ei și contează în acest moment mai mult proiectul și mecanismul, decât persoana.

Eu am zis că nu vreau și nu candidez, Năstase a spus că nu vrea și nici nu poate, am zis de Vasile Dâncu sau Sorin Grindeanu, dar care trebuie să se rebrenduiască.

PNL acționează prost, după părerea mea, că să se dea Orban la o parte să candideze la primărie, astea nu sunt strategii, sunt prostii, rolul unui partid ar fi să încerce să câștige alegerile locale. Am auzit mai devreme un general, auzi…în condițiile de razboi internațional instalat, noi, în Romania ar trebui să ne ocupăm să schimbăm guvernul, nu fac nicio exagerare, congresul e important, dar mai important…nu poți să vii cu decizia, în condițiile în care nu știi care e mai bun. Daca alegerile vor fi în 2 tururi și nu unul, atunci poate altcineva e mai bun, dar într-un partid cu necazuri, cum are PSD și cum să nu ai când ți-a fost arestat liderul? Trebuie sa stai s agandesti un proiect, un mecanism și să-ți dai seama că lupta cu un partid aflat la guvernare nu poți s-o faci de pe o zi pe alta.

Revigorezi Pro România ca ce? Ca reprezentant al statului paralel?

Sunt tot felul de decizii care nu vor satisface nevoiele de stanga în acest moment, România fiind o țară de stânga, are nevoie de un PSD care să înceapă să se reformeze, să ducă la un proiect mai departe

Raed Arafat este cel care a defectat stabilitatea mandatului lui Traian Băsescu, dar acum nu știu dacă mai are această tractare publică. Nu îl văd ca jucător mare într-un meci politic, care, în prezent, se portă în subteran, pentru că e atât de gravă situația României, că se preferă tot felul de lideri care să aducă calmul si liniștea din altă parte.

Să meargă să revigoreze Pro Romînia, cum? Ca reprezentant al statului paralel? Nu putem să purtăm discuții în 2020 atât de complicat în baza acestor scenarii, din lipsa de lideri, trebuie să conteze proiectul și mecanismul, iar acesta e foarte important să aibă un mecanism de conducere colegială, pentru că, în prezent, PSD nu are un lider carismatic. În afară de unul ca mine, nu văd persoane care vor să intre în partid, oamenii vor accepta să activeze politic doar dacă mecanismul de la vârf le va asigura discuții libere. Altfel nu se poate face politică și nu se va face politică”, a declarat Cozmin Gușă, la Realitatea Plus.