Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a spus miercuri că un dolar slab este benefic pentru balanţa comercială a SUA, declaraţii care au dus imediat la aprecierea euro. Un euro mai puternic îngreunează eforturile BCE de a stimula creşterea preţurilor în zona euro pentru că face exporturile din zona unică mai scumpe iar importurile mai ieftine. 

Fără a-l menţiona în mod expres pe Steven Mnuchin, Draghi a precizat că moneda euro s-a apreciat şi din cauza "utilizării unui limbaj în discuţiile cu privire la cursul de schimb care nu corespunde cu termenii conveniţi între partenerii internaţionali". 

Preşedintele BCE a făcut referire la un acord convenit la reuniunea Fondului Monetar Internaţional din luna octombrie 2017, ocazie cu care ţările participante s-au angajat să "se abţină de la o devalorizare competitivă şi să nu ţintească cursul de schimb în scopuri competitive." 

Mario Draghi a promis că BCE va monitoriza recenta volatilitate a cursului de schimb euro-dolar care constituie o sursă de incertitudine pentru perspectiva de inflaţie în zona euro. 

Cu toate acestea, declaraţiile făcute joi de Mario Draghi nu au reuşit să calmeze aprecierea monedei euro, care a ajuns în jurul oreu 14.00 GMT până la 1,2537 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de moneda unică după luna decembrie 2014. 

AGERPRES