Știați că experții au început să desemneze și planta anului? Conform unei companii americane, în acest an, planta pe care ar trebui să o aveți în casă se numește Dracaena.

Dracaena purifică aerul, nu este doar un mit!

Originară din Africa de Sud-Est, frunzișul verde luxuriant al Dracaenei o face alegerea ideală în orice cameră, unde, datorită faptului că se poate întreține ușor, poate prospera, potrivit Apartment Therapy.

Cu siguranță, ați mai auzit despre plante de interior care purifică aerul. Acestea absorb substantele chimice din aer, lăsându-l curat. Plantele elimină până la 87% din compușii organici volatili la fiecare 24 de ore, potrivit unei cercetări NASA.

Dracaena
Dracaena / SURSA FOTO: easyplant.com
Dracaena
Dracaena / SURSA FOTO: easyplant.com

Este planta perfectă pentru orice spațiu

„Această plantă rezistentă se dezvoltă în spații cu lumina directă a soarelui până la lumină indirectă scăzută, făcând-o planta perfectă pentru orice spațiu”, spune compania Craig Compacta, care a desemnat-o drept ”planta anului”. „Frunzele sale unghiulare, de un verde intens, adaugă camerelor un aspect plăcut”, adaugă CC.

Când vine vorba de îngrijirea Dracaena, experții recomandă udarea ei la fiecare 10 până la 14 zile, ceea ce permite solului să se usuce între udări. Având în vedere că Dracaena este obișnuită cu un mediu cald, experții recomandă să aveți grijă de ea, folosind regulat un umidificator.

Amplasarea mai multor plante Dracaena în casă va crește umiditatea

Aerul uscat din casă poate fi nociv. Prin procese de fotosinteză și respiratorii, plantele eliberează umezeală în aer. Acest lucru va creste umiditatea in aer. Plantele eliberează, de obicei, aproximativ 97% din apa pe care o primesc.

Amplasarea mai multor plante Dracaena în casă va crește umiditatea. Conform Universității Agricole din Norvegia, amplasarea unor plante în casă ajută la scăderea unor afecțiuni precum piele uscată, tuse uscată și dureri în gât.

Nu așezați planta lângă aparatul de aer condiționat sau calorifer

Ca regulă generală, nu ar trebui să așezați Dracaena lângă un aparat de aer condiționat sau lângă calorifer deoarece riscați să se usuce.

Dracaena poate îmbunătăți semnificativ calitatea aerului interior. Conform Societății Americane de Științe Horticole, aerul din interiorul caselor poate fi de 12 ori mai poluat decât aerul din exterior în special din cauza compușilor chimici din mobilier, vopsele, îmbrăcăminte, detergenți, precum si din materiale de construcție.

Anumite plante de interior au capacitatea de a elimina substanțele nocive din camere

Eliminarea poluanților va ușura respirația, combate răcelile și poate îmbunătăți sănătatea generală.

La sfârșitul anilor 80 cercetătorii NASA au efectuat un studiu pe baza căruia a fost demonstrat că anumite plante de interior au capacitatea de a elimina substanțele nocive din încăperi.

Principalele substanțe toxice sunt: benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul, toluenul și amoniacul.

Având în vedere că oamenii petrec 90% din timp în casă, la școală sau la locul de muncă, este important ca aerul pe care îl respiră să fie cât mai curat, scrie New Atlas.

O sursă comună de poluare a aerului din interior o reprezintă vaporii, care conține cei „patru mari” compuși organici volatili benzen, toluen, etilbenzen și xilen, denumiți BTEX. Acești compuși sunt toxici, cancerigeni, fiind asociați cu boli respiratorii și probleme ale sistemului nervos central.

Cât de eficiente sunt plantele în a purifica aerul

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia, arată cât de eficiente sunt plantele în a purifica aerul din interior de toate aceste toxine.

„Calitatea aerului din interior este, adesea, mult mai poluată decât aerul exterior, ceea ce, la rândul său, are un impact asupra sănătății mentale și fizice”, explică Johan Hodgson, directorul general al Ambius, o firmă care furnizează plante de interior, „Acest studiu a arătat că ceva atât de simplu, precum o plantă de interior, poate face o diferență enormă”, susține el.

Capacitatea plantelor de a elimina o gamă largă de contaminanți este cunoscută de mult, însă nu s-a făcut nicio cercetare pentru a vedea cât de eficienți sunt în a face acest lucru.