În primele zile ale izbucnirii focarului covid-19, un grup de oameni de știință internaționali s-a reunit într-o conferință telefonică pentru a discuta despre o posibilitate șocantă: virusul ar fi putut fi proiectat într-un laborator, potrivit publicației americane USA Today.

Anunțul lui Fauci

„Îmi amintesc foarte bine”, a declarat recent Dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase de la Institutul Național de Sănătate. „Am decis în acea discuție că situația trebuia analizată cu atenție.”

Teleconferința din 1 februarie 2020 pare să fi jucat un rol crucial în conturarea opiniilor timpurii ale mai multor oameni de știință, ale căror lucrări și declarații publice au contribuit la închiderea discuțiilor legitime cu privire la rolul pe care China și laboratorul său din Wuhan l-ar fi jucat în pandemie.

Având în vedere zecile de încălcări grave ale siguranței în laboratoarele de cercetare biologică din SUA, era firesc să se investigheze totuși dacă Institutul de Virologie Wuhan, un centru major de cercetare a coronavirusului, a contribuit la declanșasarea pandemiei, focarul inițial înregistrîndu-se acolo.

Cu toate acestea, mai bine de un an, cei care susțineau scurgerea virusului din laborator au fost considerați teoreticieni ai conspirației sau neconectați la știință.

Abia recent, tot mai mulți oameni de știință, oficiali din serviciile de informații și politicieni, în frunte cu președintele Joe Biden, au recunoscut public posibilitatea unui accident de laborator, cerînd investigații riguroase. Poate că asta se datorează faptului că preocupările oamenilor de știință, cum ar fi conferința telefonică de la 1 februarie 2020, au fost până acum ținute sub tăcere. Acea discuție telefonică ar fi rămas probabil secretă dacă nu ar fi apărut documentele publicate în temeiul Legii privind libertatea de informare.

O conferință secretă, cu miză uriașă

Această teleconferință era extrem de urgentă, fiind programată într-o sâmbătă după-amiază. Cu doar două zile mai devreme, Organizația Mondială a Sănătății ridicase nivelul de alertă, declarând că focarul din Wuhan este o urgență de sănătate publică, de interes internațional. La acea vreme, majoritatea americanilor habar n-aveau ce va urma, deși oficialii federali identificaseră un bărbat infectat, care călătorise din Wuhan în statul Washington.

Pe atunci se știa prea puțin despre virus. Se presupunea că a apărut de la un animal infectat sau de la mai multe animale. Sugestia că ar putea avea semnele distinctive ale ingineriei genetice avea implicații enorme, dacă s-ar fi dovedit adevărat.

Experții care au vorbit în acea conferință au căzut de acord să nu sufle o vorbă despre ce s-a discutat, arată e-mailurile de la acea dată. Totul a ieșit la lumină odată cu miile de pagini de e-mailuri ale lui Fauci, pe care BuzzFeed News le-a postat recent online, după ce le-a obținut prin Freedom of Information Act.

Comparați ceea ce a spus dr. Fauci în e-mailuri cu ce declara public

Cu o zi înainte de teleconferință, Kristian Andersen, expert în genomica bolilor infecțioase la prestigiosul Institut Translational de Cercetare Scripps din California, îi spunea lui Fauci, prin telefon și prin e-mail, că structura genetică a virusului părea că ar fi fost proiectată într-un laborator.

„Trăsăturile neobișnuite ale virusului alcătuiesc o parte foarte mică a genomului (<0,1%), așa că trebuie să ne uităm cu atenție la toate secvențele pentru a vedea că unele dintre caracteristicile par (potențial) concepute”, scria Andersen într-un e-mail către Fauci, pe 31 ianuarie 2020. Andersen a adăugat că alături de alți oameni de știință „găsim genomul incompatibil cu teoria evoluției.”

Între timp, a spus Fauci, Andersen plănuia să aloce un timp considerabil în următoarele săptămâni, urmărind mai atent secvențele genetice. 

Printre cei care au luat parte la conferința telefonică din acea sâmbătă se numărau Collins, Farrar și Andersen, plus alți experți internaționali în boli infecțioase emergente și virologie. E-mailurile arată că agenda întâlnirii de o oră a cuprins lucruri de genul „Introducere, concentrare și rezultatele dorite”.

Dar detaliile a ceea ce s-a spus în cadrul întâlnirii, inclusiv note extinse și o serie de  informații împărtășite de alții, au fost ignorate de Institutul Național de Sănătate, înainte ca e-mailurile să fie făcute publice 

O schimbare de poziție în trei zile

Cu toate acestea, la doar trei zile de la întâlnirea din 1 februarie, poziția lui Andersen cu privire la originea potențială a virusului s-a schimbat radical. El a trecut de la îngrijorarea privind posibila inginerie genetică, la a spune unui alt grup de oameni de știință că „datele arată în mod concludent” că virusul nu a fost conceput, sustinând că cei care sugerează teorii inginerești sunt „nebuni”.

Andersen a dat acest feedback într-un e-mail din 4 februarie 2020 către mai mulți oameni de știință care lucrau la o scrisoare despre noul virus pe care Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină le trimit Biroului de Politică Științifică și Tehnologică de la Casa Albă. 

Întrebări despre scurgerea din laborator

În prezent, dezbaterile științifice legitime cu privire la manipularea genetică a virusului, care nu poate fi complet exclusă, continuă și mai intens. Pentru că nu toate metodele de inginerie genetică lasă indicatori indicativi și pentru că genomul virusului are unele trăsături neobișnuite.