Stewart a declarat că susține progresul științific în „tratarea acestei boli, care, practic, a fost cauzată de știință”.Comentariul său s-a dorit și o ironie necruțătoare la adresa celor care se mai îndoiesc că pandemia are legătură cu laboratorul din Wuhan.

Avertismentul vedetei

„Boala este același nume cu laboratorul!”, a spus vedeta TV. „Pentru că așa s-a întâmplat”. Stewart și-a continuat teoria când a fost întrebat despre măsurile științifice privind pandemia. „Știința a contribuit, în multe privințe, la ameliorarea acestei pandemii … care, mai mult decât probabil, a fost cauzată de știință”, a spus Stewart.

Întrebat de noul prezentator al Daily Show dacă este o șansă ca virusul să provină din laborator, Stewart a răspuns: „O șansă? O, Doamne! Există un nou coronavirus care a apărut în Wuhan, China. Deci ce facem? Pe cine am putea întreba? Laboratorul din Wuhan? Boala are același nume ca și laboratorul! Este cam ciudat, nu crezi?”, a spus el.

Teoria şoc a vedetei TV

Apoi a pretins că este un om de știință din Wuhan, explicând cu umor că pandemia a început când „un pangolin a sărutat o broască țestoasă” sau „un liliac a zburat în cloaca unui curcan, apoi a strănutat în chili și acum avem cu toții coronavirus”. „A existat un focar de ciocolată revărsată lângă Hershey, Pennsylvania.

Ce crezi că s-a întâmplat?”, a continuat el pe același ton ironic. „O, poate că focarul a fost provocat de o lopată cu abur împerecheată cu o boabă de cacao. Sau poate că a fost chiar fabrica de ciocolată de la început”, a spus Stewart.

Vedeta TV a continuat: Wuhan e singurul loc în care poți găsi lilieci. Și în Austin, Texas avem mii dintre aceștia care zboară din peșteră în fiecare seară, dar nu pare să existe un coronavirus Austin”. „Singurul coronavirus pe care îl avem este în Wuhan, unde au un laborator care…. cum se numește laboratorul?”, și-a întrebat Stewart gazda.

Originea pandemiei rămâne o sursă de tensiuni, în ultima vreme mare parte a atenției fiind îndreptată asupra laboratorului din Wuhan, regiune unde virusul a fost localizat pentru prima dată.

Recent, președintele american Joe Biden a cerut serviciilor de informații un raport care să stabilească dacă virusul SARS-CoV-2 își are originea în viața sălbatică sau într-un laborator biologic din China,generând nemulțumirea Beijingului.

Un studiu realizat în mai 2020 de „Lawrence Livermore National Laboratory” din California, analizat de către Departamentul de Stat, arată că este plauzibilă posibilitatea ca virusul să fi fost scăpat din laborator.

Teza unei origini naturale a Covid-19, considerată drept probabilă într-un studiu comun al unor experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi chinezi, care s-au dus la Wuhan la începutul anului, susţine că virusul a apărut la lilieci, după care a fost transmis la om, probabil printr-un alt animal.