#FauciLeaks. Ce dezvăluie email-urile lui Fauci despre pandemie

Corespondența, derulată în perioada martie-aprilie 2020, arată presiunile la care a fost supus directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA. Dar și detalii mai puțin cunoscute din corespondența sa cu experți din China.

De exemplu, într-un schimb de e-mail-uri din 28 martie cu George Gao, unul dintre oficialii din domeniul sănătății din China, Gao se scuză în fața lui Fauci după un interviu cu Science. Omul de știință chinez îi explică expertului american că nu a folosit cuvintele „mare greșeală” în descrierea atitudinii guvernului SUA și a altor guverne occidentale, care nu încă nu făcuseră obligatorie utilizarea măștilor. „Acestea sunt cuvintele reporterului”, scrie Gao, temându-se că l-a jignit pe Fauci. Apoi adaugă: „să lucrăm împreună pentru a elimina virusul de pe Pământ”. Răspunsul lui Fauci este o invitație la colaborare: „Înțeleg pe deplin. Nicio problemă. O vom face împreună!”.

Printre e-mailurile obținute se numără și unul în care vorbește despre „nebunii din această lume”, Fauci sugerând că criza COVID-19 este politizată. Altele detaliază luptele lui Fauci cu oficialii de la Casa Albă, inclusiv un schimb de replici cu Marc Short, asistent al vicepreședintelui Mike Pence. Contextul este neclar, dar potrivit e-mailului, care a fost redactat, Short a scris: „Ați observat corect simptomele, dar ați diagnosticat greșit cauza principală”.

Un alt email dezvăluie enorma responsabilitate pe care o avea Fauci: „Aceasta este Casa Albă în plină furtună, iar eu sunt în mijlocul ei”, a scris Fauci într-un e-mail din 2 februarie publicat de Buzzfeed. „Îmi amintește de zilele post-antrax”, spunea el.

Howard Bauchner, redactor-șef al JAMA, i-a trimis un e-mail lui Fauci pe 5 februarie cu o notă în partea de jos: „Sunt îngrijorat de volumul tău de muncă”. ”Mă simt ca pe vremea rezidențiatului, în primul an, când munceam în fiecare noapte și în fiecare weekend. De fapt, nu am părăsit niciodată spitalul, deoarece pacienții erau atât de bolnavi,” i-a răspuns Fauci.

E-mail-urile arată și că Fauci era îngrijorat că Institul Național de Sănătate (NIH) ar putea avea legătură cu răspândirea coronavirusului în China. Conform rapoartelor, la 1 februarie 2020, el a trimis un e-mail panicat către Hugh Auchincloss, director adjunct al Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). În acel e-mail, Fauci îi cerea lui Hugh să-și țină deschis telefonul mobil.
„Hugh,

Este esențial să vorbim despre acest AM. Lasă telefonul mobil deschis. Am o conferință telefonică la 7:45 dimineața, cu Azar. Probabil se va termina până la 8:45. Citiți această lucrare, precum și e-mailul pe care vi-l voi trimite acum. Aveți astăzi sarcini care trebuie îndeplinite”.

Virusul a fost potențial creat

În aceeași zi, Fauci a primit un e-mail de la Kristian G. Andersen, profesor la Departamentul de Imunologie și Microbiologie de la Scripps Research, în care scria că virusul pare creat „potențial”: „Trăsăturile neobișnuite ale virusului alcătuiesc o parte foarte mică a genomului, așa că trebuie să ne uităm cu atenție la toate secvențele pentru a vedea că unele dintre caracteristici par potențial create.

El a mai spus că alături de colegii săi (Eddie, Bob și Mike) a descoperit că genomul este incompatibil cu teoria evoluției. Dar într-o lucrare din martie 2020 intitulată „Originea proximală a SARS-CoV-2”, Andersen a concluzionat că SARS2 nu era un virus manipulat în mod intenționat.

Există și schimburi de e-mailuri cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, despre crearea unui centru de informații privind coronavirusul pe rețelele de socializare, precum și cu actorul Morgan Freeman, care se oferă să trimită mesaje Covid-19 către cei 100.000 de adepți ai săi de pe Twitter.