KBC Securities a lansat platforma de trazacţionare uTrade. Se permite trazacţionarea de acţiuni şi alte instrumente de piaţă pe bursele americane (NYSE şi Nasdaq), europene (Euronext Amsterdam, Bruxelles, Paris, Lisabona), Europa Centrală (Budapesta, Praga, Varşovia), precum şi pe BVB. A doua platformă este lansată de grupul Alpha Bank. Include 20 de pieţe, dar nu şi bursa de la Bucureşti.

Reprezentanţii KBC spun că a fost acordată o atenţie specială bursei de la Bucureşti. Alexandru Ioan, director de tranzacţionare online spune că nu a fost tradusă platforma deja existentă în Belgia şi Polonia, ci a fost creată de la zero, pentru a putea acoperi nevoile şi obiceiurile de tranzacţionare ale investitorilor locali.

Se pot tranzacţiona atât acţiuni listate, cât şi nelistate, precum şi obligaţiuni. KBC poate oferi pentru clienţi informaţii şi de pe alte pieţe, dar cu o întârziere de 15 minute. Deocamdată nu este disponibilă bursa de la Sibiu, aceasta urmând să poate fi accesată în următoarele luni.

Elementele definitorii ale acestei platforme sunt următoarele:

– nu există o sumă minimă de deţineri şi nici de tranzacţionare, fiind destinată şi clienţilor mici;
– nu necesită instalarea unei aplicaţii, putând fi utilizat orice browser de internet;
– comisioanele sunt mai mici decât la tranzacţiile offline (între 0,5-0,7%).

În plus, sunt oferite gratuit ştirile economice Reuters şi analizele tehnice ale KBC.

Concurenţa de la grupul Alpha Bank
Tot astăzi, a fost lansată de către Alpha Finance România, din grupul Alpha Bank, o platformă similară de tranzacţionare, numită Alpha Cosmos Trade.

Prima diferenţă este aceea că prin aceasta nu se pot face decât tranzacţii pe bursele internaţionale, nu şi pe cea locală. Sunt disponibile următoarele pieţe:
– americane: NYSE, Nasdaq şi Toronto;
– europene: Londra, Paris, Moscova, Frankfurt, Spania, Zurich, Milano, Amsterdam, Istanbul, Madrid, Dublin, Athena, Viena, Oslo, Helsinki, Stockholm, Copenhaga, Lisabona, Bruxelles;
– Asia-Pacific: Tokio, Sydney, Hong Kong, Singapore.