Andreas Huber a fost acuzat în anul 2014 că a prejudiciat statul printr-o schemă financiară cu cartele SIM. ANAF spune că acesta a prejudiciat statul român cu cuma de 3 milioane de lei, echivalentul a 680.000 de euro în 2014. Această sumă a fost, de fapt, TVA-ul neplătit prin mimarea exportului, într-o afacere cu cartele SIM.

Ca un mic context, Andreas Huber este finul președintelui Klaus Iohannis și ocupă funcția de consul onorific al Austriei la Sibiu. Conduce Uniunea Consulilor Onorifici din România încă din anul 2015 și este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Sibiu.

Firma sa a vândut cartele SIM de milioane de euro

ANAF l-a acuzat pe acesta că a prejudiciat statul după ce autoritățile din Ungaria au semnalat o serie de tranzacții suspecte. Astfel, s-a descoperit că în perioada 2010-2011 o firmă deținută de acesta a vândut cartele telefonice prepay în valoare de milioane de euro către mai multe firme maghiare. Acestea fuseseră înființate în perioada în care aveau loc aceste tranzacții.

Actele firmei arată că aceste cartele erau exportate din Cluj în Ungaria, dar o anchetă a ANAF a scos la iveală că ele nu au părăsit niciodată România, ci că au fost revândute în țară. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu 3 milioane de lei, suma reprezentând TVA-ul care nu a fost plătit.

Dosarul a fost clasat din lipsă de probe

Chiar dacă ANAF a depus o plângere în 2014 și procurorii din Sibiu au investigat cazul, aceștia au spus că nu au găsit destule probe, iar dosarul a fost închis după doi ani de cercetări. Pe fond, taxele pe care ANAF le-a cerut au fost și ele anulate.

Andreas Huber, mai scrie context.ro, spune că nu a avut emoții cu privire la acest dosar penal, subliniind că el a verificat codurile TVA ale acestor firme. Mai mult, el spune că nu știe ce s-a întâmplat ulterior cu cartelele SIM.

Neplata TVA, o problemă recurentă

Inspectorii ANAF l-au mai avut în vedere pe finul lui Klaus Iohannis și în anul 2017, atunci când s-a descoperit că una dintre firmele familiei a plătit mai puține taxe după ce a inclus în contabilitate chiria unui spaţiu unde funcţiona de fapt Consulatul Austriei.

Concret, a fost închiriat un birou de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice. Ulterior, acesta a fost subînchiriat consulatului, iar finul lui Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să introducă în contabilitate drept cheltuieli deductibile .