„Proces trist, timpuri ireale, însă cel puţin un anunţ mai realist asupra Brexitului”, a scris Donald Tusk pe Twitter, dând asigurări că UE în format de 27 este „unită şi gata să negocieze” imediat ce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona va fi invocat. 

Conform Agerpres, întrebat la rândul său în cadrul unei conferinţe de presă la Parlamentul European de la Strasbourg, un purtător de cuvânt al UE a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost informat cu privire la discursul premierului britanic. 

„Vom răspunde întrebărilor şi poziţiilor specifice ale Regatului Unit imediat ce procedura numită Articolul 50 va fi lansată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas. 

Theresa May a declarat anterior că această procedură, care declanşează negocierile cu privire la ieşirea Marii Britanii din UE, va fi lansată până la sfârşitul lunii martie. În discursul său rostit marţi, May a apărat o ruptură „clară” de UE şi a declarat că ţara sa nu va rămâne pe piaţa unică europeană. 

Jean-Claude Juncker „se află în contact permanent cu premierul britanic”, a mai spus Schinas.