Senatorul american Cory Booker, candidat afro-american care a deplâns lipsa diversităţii în campania democrată pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, s-a retras luni din cursa pentru nominalizare, explicându-şi decizia prin lipsa de finanţare, relatează Reuters şi AFP.

Donald Trump a dat lovitura

Retragerea lui Booker (50 de ani) are loc cu o zi înaintea unei importante dezbateri democrate şi cu trei săptămâni înaintea primului vot organizat în cadrul alegerilor primare din Partidul Democrat, în statul Iowa, la 3 februarie.

Un singur candidat de culoare a rămas în cursa pentru nominalizarea democrată, fostul guvernator al statului Massachusetts, Deval Patrick, după ce iniţial tabăra candidaţilor era cea mai diversă din istorie.

Booker, apreciat pentru volubilitatea sa, calităţile sale oratorice şi respectul faţă de rivali, şi-a axat campania pe un mesaj de iubire şi unitate pentru a combate retorica dezbinătoare a actualului preşedinte republican Donald Trump, ceea ce de multe ori nu a fost pe placul electoratului democrat profund nemulţumit de comportamentul liderului de la Casa Albă.

Politicianul menţionează într-un mesaj pe e-mail adresat susţinătorilor săi şi faptul că, în calitatea sa de senator, va fi jurat în cadrul viitorului proces de „impeachment” al lui Trump.

În timp ce o parte din cei 12 candidaţi rămaşi în cursa primară democrată au reacţionat la vestea retragerii prin mesaje pline de emoţie, Donald Trump a salutat-o printr-o postare ironică pe Twitter.

„Foarte importantă informaţie de ultim moment (glumesc): Booker, care era în jur de zero în sondaje, tocmai a abandonat primarele democrate. Voi putea dormi liniştit la noapte. Eram atââât de neliniştit că va trebui să mă confrunt cu el într-o bună zi într-un duel electoral”, a mărturisit Trump.