I-o zic toți cei care știu economie, i-o zic chiar și membrii partidului pe care îl conduce cu mână de fier. I-o zice, timid, chiar și ministrul de Finanțe, pe care chiar el l-a pus în funcție. Totul, în van! Programul de guvernare – biblia PSD dictată de magul finanțelor românești, zânul pungilor de bani din cimitire – trebuie urmat la virgulă.

„El Lider Maximo“ de Teleorman a învățat în America de Sud cum se conduce și vrea să ne îndrepte, cu forța, spre un viitor luminos. Iar noi, mulți și proști, credem că țara se îndreaptă spre prăpastie, că vom ajunge mai rău ca grecii, că în doi-trei ani nu vor mai fi nici bani de pensii, nici de salarii. Degeaba ne uităm la cifre: tăiem la venituri prin impozitul pe gospodărie vreo trei miliarde de euro, mai tăiem din TVA aproape un miliard, din contribuții sociale încă vreo două. Mai adăugăm la cheltuieli vreo șapte miliarde de euro cu legea salarizării unice, încă aproape un miliard la plata consultanților fiscali și doar Dumnezeu mai știe cât la pensii. De unde și cum? Domnul Dragnea este vizionar: renunțăm la calcule, renunțăm la „filozofia contabilă“.

Banul nu contează, e maculatură! Nici prețul nu contează, important este doar votul! Iar, pentru pensii mai mari, salarii uriașe sau taxe și impozite mai mici, românii au votat cum trebuie. Acum, domnul Dragnea încercă să livreze ceva ce, fără să conștientizeze la acel moment, a promis. E de admirat și, în același timp, de speriat tenacitatea lui. Totuși, ne rămâne speranța că rațiunea va învinge, iar Guvernul va face câțiva pași înapoi: va renunța la impozitul pe gospodărie, care este și costisitor, și imposibil de implementat în România, va înjumătăți majorările din legea salarizării unice, va tempera creșterea punctului de pensie. Cu alte cuvinte, va da doar pomenile pe care le suportă bugetul.

Revista Capital a publicat în ultimele luni zeci de articole în care a analizat programul de guvernare al PSD și măsurile pe care vrea să le ia guvernul. La fel ca în perioada de dinaintea crizei, când Guvernul Tăriceanu arunca voios cu banii în toate părțile, am atras atenția că, și cu ajutorul necondiționat al BNR, economia României va intra în colaps. O mai spunem o dată, și încă o dată, poate mesajul va ajunge la cine trebuie. Iar acela se va dovedi un domn și ne arată că vrea să mai lase ceva în urmă după ce pleacă.

OVIDIU ANTON,
redactor-şef adjunct Capital