Doliu imens. S-a stins din viață o mare personalitate. Care a fost cauza morții

Doliu imens la nivel mondial. Scriitorul american Larry McMurtry, câştigător al premiului Pulitzer şi co-scenarist la “Brokeback Mountain”, s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani.

Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al familiei, pentru The New York Times. În ceea ce privește cauza morții, sursa citată nu a precizat nimic cu privire la acest aspect.

Scriitorul s-a născut în Wichita Falls, Texas, în 1936 și a cresct la o fermă. El şi-a petrecut viaţa lângă Archer City, la două ore de Dallas, unde a avut o librărie cu cărţi vechi, una dintre cele mai mari din ţară.

Primul său roman l-a scris la doar 25 de ani, “Horseman, Pass By”, în perioada în care preda engleza la Universitatea din Texas.

De menționat este faptul că, Larry McMurtry este autorul frescei literare “Lonesome Dove”, care spune povestea cuceririi Vetului american, în secolul XIX, sau opere adaptate pentru cinema şi televiziune.

În întreaga sa activitate, scriitorul a semnat şi 30 de scenarii, între care “Brokeback Mountain”, care spune povestea de dragoste dintre doi cowboy (Heath Ledger şi Jake Gyllenhaal), scris împreună cu Diana Ossana şi adaptat după romanul lui Annie Proulx. Acest scenariu i-a adus în 2006 un premiu Oscar.

Doliu imens la nivel mondial

“Sunt critic faţă de mitul cowboy-ului”, declara acesta într-un interviu acordat în anul 1988. În acest context, cărţile sale descriu cu realism epopeea bărbaţilor care au apărat frontiera mexicană şi care i-au protejat pe colonişti de triburile indiene.

În anul 1986, “Lonesome Dove”, a fost premiat cu Pulitzer și a fost adaptat în 1989 în mini serie, cu Robert Duvall, Tommy Lee Jones, Dany Glover, Angelica Huston şi Diane Lane. Un alt serial a fost realizat în 1993, cu John Voigt şi Ricky Schroder.

De menționat este faptul că, în 1973, McMurtry a împărţit o nominalizare la premiul Oscar cu Peter Bogdanovich pentru adaptarea romanului său “The Last Picture Show”.

Totodată, un roman foarte cunoscut de-al său, “Tendres Passions” a fost transpUs pe ecran în 1975. Rolurile principale au fost jucate de Shirley MacLaine, Jack Nicholson şi Debra Winger, iar producția a câştigat premiul Oscar pentru “cel mai bun film” în 1983.

This April 30, 2014 photo shows Pulitzer Prize-winning author Larry McMurtry at his book store in Archer City, Texas. The author of almost 50 books including novels, biographies and essay collections who has had simultaneous careers as a screenwriter and bookseller, has a new novel out Wednesday, May 7, called “The Last Kind Words Saloon.” (AP Photo/LM Otero)