Doliu în Alba Iulia după ce profesorul de drept Ioan Santai de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, s-a stins din viață. Vestea tragică a fost primită cu tristețe de colegii săi de la Universitate, dar și de avocații care au avut ocazia să îl cunoască.

Aceștia îl descriu ca fiind un dascăl eminent, dar și un ”corifeu al dreptului românesc care a format zeci de generații de juriști”.

„Avocații din Baroul Alba au aflat cu tristețe încetarea din viată a celui care a fost Prof.univ.dr. Ioan SANTAI, dascăl eminent , un corifeu al dreptului românesc care a format zeci de generații de juriști cărora le-a insuflat pasiunea și dragoste față de științele juridice. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, se arată într-un mesaj adresat la memoria profesorului.

”Va rămâne în memoria și în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut”, se mai arată într-un alt mesaj. În ceea ce privește cauza morții acestuia, nimeni nu a precizat ce s-a întâmplat cu profesorul.

Doliu la Alba Iulia. A murit renumitul profesor Ioan Santai

De menționat este faptul că profesorul Ioan Santai a fost un creator de Școală, un fondator al Facultății de Drept din Sibiu și un Profesor cu operă, scrie Ziarul Unirea. În același timp, el a fost Profesorul de Teoria generală a Dreptului și Drept Administrativ, iubit de zeci de promoții de studenți, a fost Magistru și cald îndrumător pentru mai tinere cadre didactice și cercetători.

De-a lungul carierei sale, Ioan Santai a fost și decan al Facultății de Drept din Sibiu în perioada 1992 și 2000, atunci când au avut loc transformări și reașezare a instituției. De asemenea, el a îndeplinit și alte funcții de conducere la Facultatea din Sibiu dar și la alte Facultăți și instituții din țară.

El a mai scris și mai multe cărți, dar și articole, care vor rămâne contribuții mari la legislația românească. Totodată, cursurile sale pe care studenții le urmăreau cu drag vor fi păstreate și ele.

Colegii îl descriu ca fiind un „pragmatic și perfect exact în cuvântul și argumentul scris, aristocratic în discurs – acesta a fost Profesorul. Va rămâne în memoria noastră și Omul deosebit Ioan Santai – puternic, cald, apropiat, generos”.

„Dumnezeu să îl odihnească în lumină! Un ultim omagiu poate fi adus Profesorului Ioan Santai la Capela mare ortodoxă din Cimitirul Municipal Sibiu, începând de joi, 16 septembrie, ora 13.00. Slujba de saracusta – vineri, 17 septembrie, ora 19.00.

Ceremonia de înmormântare va avea loc sâmbătă, 18 septembrie, ora 11, la Capela mare ortodoxă din Cimitirul Municipal Sibiu”, anunță Facultatea de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu, care îşi exprimă profundul regret la plecarea Profesorului și Decanului Ioan Santai.