Este doliu în România, după ce s-a aflat că a murit o persoană admirată şi respectată de oameni din lumea întreagă. Este vorba despre Gheorghe Dijmărescu, considerat cel mai mare alpinist pe care l-a avut vreodată ţara noastră.

El a încetat din viaţă la vârsta de 59 de ani, în Statele Unite, din cauza unor probleme la plămâni. Gheorghe Dijmărescu a reuşit să urce pe cel mai înalt vârf din lume, Everest, de nouă ori.

Vestea tragică a fost dată de vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor și Pescarilor din Gorj, Claudiu Fiu, pe pagina sa de socializare.

“Veste tristă… Românul cu cele mai mari performanţe în alpinism a încetat din viață. Gheorge Dijmărescu un Gorjean născut în Turcineşti a ajuns de noua ori la rând în punctul geografic cel mai înalt al planetei. Fapt mai puţin întâlnit, într-una din încercări a reuşit să urce singur şi fără echipament special pentru respirare.

De alte câteva ori a ajuns pe K2, cel mai dificil munte din lume. Un gorjean cu cetăţenie americană este românul cu cele mai mari realizări în domeniul alpinismului din toate timpurile. Condoleanţe familiei!”, a scris acesta miercuri seara.

Gheorghe Dijmărescu este unul dintre puținii alpiniști din România care a ajuns pe Everest. Acesta a plecat în Statele Unite ale Americii, dar a continuat să practice alpinismul, nu a putut renunța la marea lui pasiune. Ulterior, și-a deschis o companie care restaura monumente istorice, scrie gandul.ro.

Gheorghe Dijmărescu s-a născut în comuna Turcinești, județul Gorj. Până la 59 de ani, el a ajuns pe vârful Everest de nouă ori. În 1985, a părăsit România trecând Dunărea înot și a ajuns în Iugoslavia. Gheorghe Dijmărescu a fost căsătorit cu Lakhpa Sherpa, o femeie şerpaş cu o bogată experienţă în cucerirea Everestului şi cu care a urcat de mai multe ori pe cea mai înaltă cotă a lumii.

Referitor la lipsa de recunoştinţă din partea oficialităţilor române, Dijmărescu spunea în 2013, într-un interviu pentru jurnalul.ro: “Nu mă vait, nu acuz pe nimeni, fiecare face ce poate. Dacă sunt români ce se mândresc că alt român a reuşit să urce muntele Everest de nouă ori consecutiv, atunci primesc aceste simţăminte cu drag.”

“Stresul celor aproape două luni de căţărare este imens, alături de bucuria de a fi viu la întoarcere. De multe ori întoarcerea e mai grea decât urcuşul. Mulţi renunţă pentru că dorinţa de a rămâne în viaţă este mai mare”, mai povestea Gheorghe Dijmărescu.