Doliu în muzica din România! Voicu Enăchescu, dirijorul Corului de Cameră „Preludiu”, s-a stins din viață

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră „Preludiu”, s-a stins astăzi din viață la onorabila vârstă de 79 de ani.

Trupul neînsuflețit al marelui dirijor va fi depus duminică, 20 noiembrie 2022, la Ateneul Român, între orele 13:30 – 17:00, unde cei care i-au apreciat arta îi pot aduce un ultim omagiu. Înmormântarea lui va avea loc luni, 21 noiembrie 2022, de la ora 12:00, la Cimitirul Sfântul Ilie din Pipera, relatează Radio România Culturală.

Despre Voicu Enăchescu

Voicu Enăchescu s-a născut la data de 24 mai 1943, în localitatea Brănești, din județul Dâmbovița. Acesta a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun și Constantin Romașcanu.

Prima sa experiență corală a fost în Corul de Copii Radio, unde a devenit fascinat de maestrul dirijor de la aceea perioadă – Ion Vanica. Pasiunea sa pentru dirijatul coral a prins contur în toamna anului 1972, când a înființat un grup coral alcătuit din studenții Universității Bucuresti și ai Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” – Corul de Cameră Preludiu, ansamblu ce avea să devină unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din Romania.

În 1991, a devienit directorul Centrului Național de Artă Tinerimea Română. Odată cu trecerea timpului, Voicu Enachescu a dirijat corurile Filarmonicilor din Craiova, Iași, București și a sustinut workshop-uri de specialitate cu coruri din Franța, Olanda, Grecia, Republica Moldova și Polonia.

În 1998, Voicu Enăchescu a devenit președintele Asociației Naționale Corale din România. În peste 40 de ani de activitate, Corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio și tv, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referință.

În 2004, Voicu Enăchescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii”.

De-a lungul timpului, acesta a primit numeroase premii, precum premiile pentru cel mai bun dirijor, premiul I și medalia de aur la Festivalul Coral Internațional din Beijing, China (2002, 2012) și premiul I la Festivalul de Muzică Ortodoxă de la Bialystok, Polonia.

Regretatul dirijor a fost căsătorit cu Eleonora Enăchescu.