Este doliu în lumea științei. Olandezul Paul Crutzenun, un recunoscut om de știință, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1995 pentru o cercetare referitoare la distrugerea stratului de ozon din atmosfera Terrei de către clorofluorocarburi (CFC)  a decedat la vârsta de 87 de ani, relatează DPA.

Omul de ștință a decedat în Germania în prezenţa familiei sale, a relatat postul olandez de televiziune NOS. Citând Institutul Max-Planck pentru Chimie cu sediul în oraşul Mainz, din vestul Germaniei. Instituţia la care a lucrat Crutzen. Crutzen a împărţit Premiul Nobel pentru Chimie cu cercetătorul american Frank Sherwood Rowland şi cu omul de ştiinţă mexican Mario Molina.

A câștigat premiul Nobel pentru Chimie

În anii 1960 şi 1970, a studiat influenţa oxizilor de azot asupra stratului de ozon. Alături de Molina şi Rowland, a prezis că acest strat va fi redus semnificativ de clorofluorocarburi (CFC), substanţe chimice produse de om. Utilizarea substanţelor din clasa CFC în frigidere şi aparate de aer condiţionat a fost atunci interzisă.

Din 1980 până în 2000, Crutzen a fost directorul Departamentului de Chimie Atmosferică de la Institutul Max Planck pentru Chimie din Mainz. Preşedintele Societăţii Max Planck, Martin Stratmann, a apreciat contribuţia de pionierat lui Crutzen la progresul ştiinţei. ”A fost primul care a demonstrat cum activităţile umane deteriorează stratul de ozon.

Aceste informaţii despre cauzele distrugerii stratului de ozon au stat la baza unei interziceri la nivel global a substanţelor care deteriorează stratul de ozon. Un exemplu unic până în prezent pentru felul în care o cercetare fundamentală premiată cu Nobel poate duce în mod direct la o decizie politică globală”.

Premiile Nobel au fost create de inventatorul dinamitei, omul de afaceri suedez Alfred Nobel. Acesta în testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an „sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”.