Cunoscutul om de afaceri Viorel Stanca, fostul lider al Partidului Democrat Sălaj, a încetat din viaţă vineri dimineaţă. În vârstă de 67 de ani, Viorel Stanca a lucrat din anul 1977 ca şi ofiţer de contrainformaţii în cadrul Securităţii, rămânând şi după 1989 în cadrul SRI, până în 1992, când a trecut în rezervă, informează Magazin Sălăjean.

În anul 2007, la propunerea SRI, preşedintele Traian Băsescu l-a ridicat la rang de general de brigadă în rezervă.

Din punct de vedere politic, Viorel Stanca a activat timp de mai mulţi ani în Partidul Democrat, fiind preşedintele organizaţiei Sălaj în perioada 2001 – 2008. În anul 2012 a preluat, temporar, conducerea PRM Sălaj, renunţând după puţin timp şi la acest partid şi la implicarea politică.

Viorel Stanca a fost primul sălăjean care a intrat în Topul 300 al milionarilor români. În anul 2006 avea o avere estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.

Primul sălăjean care a intrat în Topul 300 al milionarilor din România

În anul 2006 era unicul om de afaceri din Zalău prezent în topul 300 al celor mai bogați români, grație firmei Vidalis, pe care la momentul respectiv o deținea împreună cu soția sa, Lia. În anul 2010 avea o avere estimată la 20 de milioane de euro.

În anul 1998, împotriva sa a început urmărirea penală pentru evaziune fiscală de circa 3 miliarde de lei vechi.  Ulterior, dosarul fost închis, deoarece instanța a descoperit vicii de procedură.

A fost decorat de Traian Băsescu

Președintele Traian Băsescu l-a ridicat pe Viorel Stanca la gradul de general de brigadă în rezervă, la propunerea SRI. Ulterior, președintele a declarat că îl va degrada la gradul de soldat dacă se va dovedi că este vinovat.

În februarie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că Viorel Stanca a fost ofițer de securitate.

În tinereţe, Viorel Stanca a fost sportiv de performanţă şi a practicat atletism, judo, karate şi haltere. Din pasiunea sa pentru sport a înfiinţat clubul CS Vidalis, care avea două secţii, Judo şi Karate Kyokushin, cu rezultate foarte bune la campionatele naţionale, europene şi mondiale.

O perioadă de timp a fost alături de sportul din municipiu, iar firmele sale au susţinut sportul de performanţă, fie că a fost vorba de volei sau handbal.