Matematicianul Jim Simons, pe numele său complet James Harris Simons, s-a născut pe 25 aprilie 1938 în Cambridge, Massachusetts. El a demonstrat un talent timpuriu pentru matematică.

Jim Simons a strâns o avere estimată de 31,4 miliarde de dolari

Conform New York Times, a absolvit MIT și la vârsta de doar 23 de ani și-a luat doctoratul la Berkeley la Universitatea din California.

Din anul 1964, a început să predea la MIT și la Universitatea Harvard. În acest timp, a lucrat și la Institutul pentru Analize de Apărare, descifrând coduri sovietice.

Totuși, a fost concediat din Institut în 1968, după ce și-a exprimat puternic opoziția față de războiul din Vietnam.

În următorul deceniu a predat matematică la Universitatea Stony Brook. Totodată, a devenit președintele departamentului de matematică al acesteia.

Ulterior, în 1975 a câștigat cel mai înalt premiu de stat din SUA în geometrie. În 1978, și-a abandonat cariera academică pentru a fonda Monemetrics, o firmă de investiții care și-a deschis biroul într-un mic centru comercial.

Când era la facultate, nu a luat nicio oră de finanțe și nu a arătat niciodată cel mai mic interes pentru piețe.

Totuși, era convins că, alături de mica sa echipă de matematicieni, fizicieni și statisticieni, putea analiza datele financiare, identifica tendințele pieței și face tranzacții profitabile, potrivit sursei menționate.

Jim Simons
Jim Simons SURSĂ: X

Simons credea că a găsit o altă modalitate de a câștiga cât mai mulți bani în cât mai puțin timp posibil

În timp ce firmele de investiții angajează analiști financiari și absolvenți de școli de afaceri, Simons credea că a găsit o altă modalitate de a câștiga cât mai mulți bani în cât mai puțin timp posibil.

Astfel, și-a echipat oamenii de știință cu calculatoare avansate, pentru a procesa cantități mari de date prin modele matematice.

Și-a redenumit și compania în „Renaissance Technologies”. În acest fel, și-a transformat cele patru fonduri de investiții în mașini de bani.

„Medallion”, cel mai mare dintre aceste fonduri, a realizat profituri comerciale de peste 100 de miliarde de dolari în cei 30 de ani de la înființarea sa în 1988.

Randamentul său anual mediu a atins o valoare fără precedent de 66% în acea perioadă.

Aceasta este o performanță mult mai bună decât au obținut-o investitori celebri precum Warren Buffett și George Soros.

„Nimeni din lumea investițiilor nu s-a apropiat nici măcar de asta”, a scris Gregory Zuckerman, unul dintre puținii jurnaliști care l-au intervievat pe Simons și autor al biografiei sale, „The Man Who Solved the Market”.

Abordarea lui investițională a captat aproape o treime din tranzacționarea de pe Wall Street

Până în 2020, abordarea investițională a lui Simons a reprezentat aproape o treime din tranzacționarea pe Wall Street. În momentul de față, abordarea sa este cunoscută sub numele de „investiții cantitative”.

Chiar și firmele tradiționale de investiții, care s-au bazat pe cercetarea în afaceri, instinctul și contactele personale, s-au simțit obligate să adopte într-o oarecare măsură metodologia computerizată a lui Simons.

„Nu am nicio opinie despre nicio acțiune. Computerul are opiniile lui și noi le urmăm cu sclavie”, spunea el într-un interviu pentru CNBC în 2016.

Renaissance a adus o schimbare radicală în modul în care fondurile speculative investesc și câștigă bani pentru clienții lor bogați și pentru fondurile de pensii.

Simons s-a retras din funcția de CEO al companiei, în 2010. La momentul respectiv, avea deja o avere de 11 miliarde de dolari.

Potrivit sursei menționate, suma ar fi de aproape 16 miliarde de dolari în banii de astăzi. Zece ani mai târziu, averea sa se dublase.

Astăzi este estimată la 31,4 miliarde de dolari. În ultimii ani ai vieții, și-a dedicat din ce în ce mai mult timpul și banii în scopuri caritabile.