Este doliu în lumea muzicii. Un iubit cântăreț de muzică populară din Banat s-a stins din viață luni dimineață. A fost unul dintre cei mai buni instrumentiști din Banat. Taragotistul Luca Novac a decedat luni dimineață la locuința sa din Timișoara. Artistul avea 79 de ani și era foarte bolnav. Acesta a fost și va rămâne unul dintre reprezentanții de marcă ai muzicii populare din Banat.

Doliu în lumea muzicii populare

Celebrul taragotist, Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. A fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”

Luca Novaca fost un taragotist român. S-a născut într-o familie de muzicieni; frații săi au fost, de asemenea, instrumentiști. A cântat alături de Nicu Gigantu, Ion Drăgoi, Ion Lăceanu, Nicolae Feraru, Jean Duică.