Lumea mondială a sportului este în doliu astăzi!

A murit un mare campion olimpic la atletism, primul om din istorie care a alergat suta de metri sub 10 secunde

Jim Hines în 1968 (Sursă: Wikipedia)

Luni, 5 iunie, Federaţia Internaţională de Atletism a anunţat că a încetat din viaţă Jim Hines. Atletul american este primul din istorie care a coborât sub pragul de 10 secunde în proba de 100 de metri, înregistrând un timp de 9 sec 95 pe 14 octombrie 1968.

Fostul mare campion a murit sâmbătă, la vârsta de 76 de ani, iar Federaţia Internaţională de Atletism şi-a exprimat „profunda tristeţe” faţă de această veste tragică.

„Pe lângă faptul că a fost campion olimpic la 100 m în 1968, Hines este cunoscut pentru că a fost primul atlet care a coborât oficial sub pragul celor 10 secunde”, se arată într-un comunicat oficial al federaţiei.

Recordul lui Jim Hines a rămas neatins timp de 15 ani

Performanţa unică, la acel moment, a fost stabilită pe 14 octombrie 1968, în finala probei de 100 de metri de la Jocurile Olimpice din Mexic. Jim Hines a câştigat atunci proba, ieşind înaintea jamaicanului Lennox Miller şi a americanului Charles Greene.

La început, pe tabela Stadionului Olimpic din Ciudad de Mexico timpul afişat a fost de 9,9 secunde. Ulterior, de pe cronometrul electric timpul a scăzut la 9,89 secunde, pentru ca la final timpul oficial să fie anunţat ca fiind 9,95 secunde, scrie AFP.

„Dacă mi-au corectat timpul, este pentru că nimeni nu putea să creadă că un om aleargă atât de repede”, rememora Jim Hines acele clipe în 2016.

Şi mai impresionant este faptul că recordul stabilit de atletul american în 1968 nu a fost întrecut timp de 15 ani! Totul până în 1983, atunci când un alt american, Calvin Smith, a reuşit să alerge cei 100 de metri în 9 sec 93, la Colorado Springs.

Reamintim că, în prezent, recordul mondial este deţinut de către Usain Bolt (Jamaica), care a stabilit în 2009, la Berlin, un timp de 9 sec 58.

A renunţat la atletism pentru fotbalul american

Pe lângă medalia de aur obţinută în proba de 100 metri, Jim Hines s-a întors acasă de la Olimpiada din Mexic şi cu aurul la ştafeta de 4×100 metri.

Surprinzător, marele alergător a abandonat ulterior atletismul, preferând să joace fotbal american, sport în care nu a mai înregistrat însă acelaşi succes.