Doliu în România! O lovitură grea pentru lumea culturală din ţara noastră.

Unul dintre cei mai faimoşi arheologi din România a încetat din viaţă. A descoperit nenumărate vestigii antice

A murit Constantin Chera (71 de ani), unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi arheologi din România, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

“Colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța anunță cu durere dispariția fulgerătoare a reputatului specialist Constantin Chera.

Lumea arheologică a suferit o ireparabilă pierdere iar de astăzi Dobrogea este mai săracă.

„Nea Titi” Chera, cum îi spuneau prietenii și colegii săi a fost un profesionist desăvârșit, un erudit și mai ales un om de o eleganță imposibil de egalat.

Și-a dedicat întreaga viață cercetării științifice iar implacabilul sfârșit l-a surprins exact în instituția pe care a iubit-o cu atâta pasiune și pe care a servit-o timp de aproape cinci decenii.

Sit tibi terra levis (Pământul să fie ușor pentru tine – n.red.)”, se arată într-o postare de luni seară a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

“Nea Titi a fost mentor pentru o întreagă pleiadă de arheologi”

Foştii colegi ai lui Constantin Chera au venit marţi cu un nou mesaj, însoţit de multe fotografii ale cunoscutului arheolog, multe dintre ele făcute chiar pe teren.

“Un ultim omagiu

Fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), reputatul specialist dr. Constantin Chera a încetat fulgerător din viață luni, 7 martie, la vârsta de 71 de ani.

Cei care l-au cunoscut, apreciat și iubit îi pot aduce un ultim omagiu la sediul MINAC, instituție ce i-a fost o a doua casă timp de aproape cinci decenii și în incinta căreia și-a găsit și sfârșitul.

Cei care doresc să îi adreseze un “Rămas Bun!” sunt așteptați mâine dimineață (9 martie), începând cu orele 8 A.M, la sediul muzeului, Piața Ovidiu nr.12.

“Nea Titi”, cum îi spuneau prietenii apropiați, a fost mentor pentru o întreagă pleiadă de arheologi, iar de numele său se leagă numeroase și importante descoperiri ale arheologiei tomitane.

După ultimul omagiu de mâine dimineață, Dr. Constantin Chera va părăsi sediul Muzeului pe care l-a iubit cu atâta pasiune, plecând pe ultimul său drum.

Sit tibi terra levis, maestre!”

Constantin Chera şi Virgil Lungu au descoperit mormântul pictat din Tomis

Constantin Chera dezvoltat pasiunea pentru istorie în adolescenţă, graţie unei profesoare.

„Mama mea este nemţoaică, aşa că eu am urmat Liceul German din Bucureşti. Profesoara mea de istorie m-a influenţat foarte mult, m-a făcut să-mi placă această materie“, spunea acesta într-un interviu acordat pentru Adevărul.

Arătându-se foarte interesat de arheologie, profesoara l-a ajutat să meargă în anul 1966 într-o tabără de cercetare, la cetatea Păcuiul lui Soare, în Dobrogea. Constantin Chera rămas legat sentimental de acel loc.

Alături de colegul său Virgil Lungu, Constantin Chera a descoperit, la Constanţa, unul dintre cele mai importante vestigii ale vechiului Tomis: mormântul pictat.